Smakosze.pl Produkty Jak wykorzystać w kuchni maślaki ?
pixabay/krzysztofniewolny

Jak wykorzystać w kuchni maślaki ?

9 września 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Maślaki są według znawców grzybów uznawane za jedne z najsmaczniejszych. Bez problemu poddają się procesom marynowania, suszenia, smażenia czy duszenia. Można z nich przygotować wiele dań, takich jak krokiety, sosy, zupy czy pierogi.

Maślaki stanowią wyjątkowo duży procent zbieranych przez ludzi grzybów w czasie sezonu. Ciężko pomylić je z trującymi okazami, a ich wspaniały smak i aromat zachęcają do zajadania się.

W Internecie jest wiele przepisów, których głównym składnikiem są właśnie te grzyby, dlatego łatwo się pogubić. Niżej zbieramy najlepsze pomysły, które sprawdzą się w domu każdego smakosza.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Co zrobić z maślaków?

Bez wątpienia najczęściej wybieraną opcją jest ich marynowanie. Ocet i sól doskonale konserwują delikatne owocniki, dzięki czemu można cieszyć się ich właściwościami przez cały rok, nawet poza sezonem.

Marynowanie przebiega tak, jak w przypadku innych grzybów. Konieczne jest jednak obranie maślaków ze skórki, ponieważ ta wydziela ciężkostrawny śluz i jest stosunkowo gorzka.

Smażone w jajecznicy

Inną metodą, która ma wielu fanów, jest smażenie maślaków na maśle wraz z jajkami. Delikatny orzechowy smak grzybów świetnie łączy się z jajkami oraz maślanym aromatem.

Chcesz poznać więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule opisujemy najlepszy sposób na przechowywanie surowych ryb. Ten tekst poświęcony został metodzie na usunięcie gorzkiego smaku ze smażonej wątróbki.

Farsz do pierogów i krokietów

Najczęściej ląduje w nich farsz z pieczarek oraz cebuli, można jednak pokusić się o delikatną modyfikację, poprzez zamianę pieczarek na maślaki.

Taka decyzja skutkuje mocniejszym w smaku farszem, który ma również odrobinę bardziej zbitą konsystencję. Dla kogoś kto uwielbia grzyby, taki obiad będzie nie lada gratką.

Krokiety

Źródło: canva/Pink-Orange-Photography, Getty Images Pro

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: zywienie.abczdrowie.pl; gotujmy.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy