Jak wykorzystać w kuchni pokrzywę? Garść inspiracji
Dzisiaj pokrzywa uznawana jest przez większość za zwykły chwast, którego należy się pozbyć. Roślina ta ma jednak wiele zastosowań - można ją, między innymi, wykorzystać w kuchni. Przy jej pomocy wykonuje się pyszne zupy, sałatki i wiele innych potraw. Niżej zdradzamy kilka pomysłów na ciekawe dania z pokrzywami.
Pokrzywa jest jedną z roślin, które dawniej stanowiły dużą część wiosennej diety Polaków. Choć przy nieumiejętnym zbieraniu parzy, roślina pełna jest witamin oraz minerałów, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie człowieka.
Jeśli więc masz w swoim ogrodzie kępki pokrzyw, nie wyrzucaj ich do kompostownika. Zamiast tego delikatnie je zetnij i zanieś do kuchni, gdzie sporządzisz z nich prawdziwe przysmaki.
Co można zrobić z pokrzywy?
Daniem, które najczęściej wymieniane jest w kontekście gotowania pokrzywy, jest zupa. Do jej bazy należą ziemniaki, pokrzywa, warzywa z włoszczyzny, śmietana oraz jajka. Taki zestaw daje smaczny i treściwy efekt.
Przed zabraniem się do zbierania pokrzywy, należy upewnić się, że rośnie ona w mało ruchliwym miejscu, z dala od dróg i autostrad. Do gotowania używa się jedynie młodych górnych pędów.
Pokrzywa przyda się także do zrobienia prostego, szybkiego, a mimo wszystko odżywczego śniadania. Można dodawać ją do omletów, placuszków czy kluseczek, które nabiorą dzięki pokrzywie ciekawego smaku i koloru.
Świeże potrawy z pokrzywy
Parzące właściwości pokrzywa traci po potraktowaniu jej wysoką temperaturą. Aby zniwelować parzenie, należy jedynie sparzyć ją we wrzątku przez kilkanaście sekund. Po wszystkim można zając się łatwym i wygodnym krojeniem.
Świeża pokrzywa nadaje się do tworzenia najróżniejszych sałatek i surówek, które docelowo mają mieć silny i intensywny smak. Pokrzywa dobrze współpracuje z cebulą, rzodkiewką, szczypiorkiem czy koperkiem.
Bez faktycznego gotowania można sporządzić również pesto. Od klasycznej wersji różni się jedynie zamianą liści bazylii na liście pokrzywy. Po utarciu wszystkich składników w moździerzu miesza się je z gorącym makaronem i podaje.
Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł , w którym przekazujemy doskonały przepis na pyszną surówkę z pora i kiszonych ogórków. W tym tekście z kolei zdradzamy recepturę sałatki jarzynowej z ciekawym dodatkiem — gotowanymi burakami.
Źródło zdjęcia: canva/foodandwinephotography, Getty Images Signature
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: kuchnia.wp.pl; dziecisawazne.pl