Jak wykorzystać w kuchni skórkę ananasa? Mamy pyszną propozycję
Nigdy nie wyrzucaj skórki ananasa. Przygotujesz z niej wyśmienity i zdrowy sok z dodatkiem miodu, a także wykorzystasz w kuchni jako talerz. Ryż smażony z kurczakiem, warzywami i ananasem podany w skórce wygląda, jak z najlepszej, tajskiej restauracji.
Ananas jest niezwykle zdrowym owocem, którego możemy kupić niemal przez cały rok. Świeży ananas jest o wiele zdrowszy i smaczniejszy od owoców w puszcze, które zalane są słodkim syropem i przez to są bombą kaloryczną.
Skórka ananasa, podobnie jak jego miąższ, bogata jest w wiele witamin, w tym witaminę C, witaminy z grupy B, magnez i antyoksydanty, które opóźniają procesy starzenia, poprawiają wygląd skóry, a także zapobiegają powstawaniu groźnych chorób.
Ananas jest więc owocem, który powinien zagościć w naszej diecie. Jest również idealny na upały, ponieważ jest orzeźwiający i gasi pragnienie . Jest bardzo uniwersalny- pasuje zarówno do ciast i deserów lodowych, jak i wytrawnych dań.
Smaczny i zdrowy sok ze skórek ananasa
Pokrojoną skórkę ananasa włóż do garnka, zalej wodą i gotuj przez około 20 minut. Następnie odcedź wywar przez gęste sito, dodaj ksylitol lub płynny miód, wymieszaj.
Przygotowany sok możesz pić zarówno na ciepło, jak i na zimno z kostkami lodu. Mocno orzeźwia, a przy tym jest bogatym źródłem witaminy C i magnezu, działa również antyoksydacyjnie.
Zapieczony ryż z kurczakiem w wydrążonym ananasie
Składniki:
-
pół ananasa
-
200 g filetu z kurczaka
-
pół czerwonej papryki
-
kilka pomidorków koktajlowych
-
mała marchewka
-
jajko
-
2 łyżki sosu sojowego
-
łyżeczka kurkumy
-
sól, pieprz
-
mała cebula
-
olej do smażenia
Ryż ugotuj w osolonej wodzie z dodatkiem kurkumy, następnie przełóż na talerz i ostudź. Kurczaka pokrój w kostkę, oprósz solą, pieprzem i usmaż na oleju, przełóż na talerz. Z ananasa wydrąż miąższ, tak, aby nie uszkodzić skóry.
Owoc pokrój w drobną kostkę, pokrój również paprykę, pomidorki, marchewkę, posiekaj cebulkę. Na patelni zeszklij cebulę, następnie dodaj paprykę, marchewkę i smaż przez kilka minut. Dodaj kurczaka, ananasa i ponownie przesmaż danie.
Na patelnię dodaj ryż, sos sojowy i smaż jeszcze kilka minut, cały czas mieszając, żeby potrawa się nie przypaliła. Danie przełóż do skórki ananasa i podaj , smacznego.
Świeży, słodki ananas to podstawa- tu dowiesz się, jak wybrać w sklepie dojrzały i najsmaczniejszy owoc.
Z ananasa możesz przygotować również wiele smacznych potraw. Przygotuj obłędne racuchy z ananasem oraz orientalne curry z kurczakiem , dania są proste w przygotowaniu i przepyszne.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Co zrobić, aby jajka na miękko wyszły idealnie? Zdradzamy patent szefów kuchni
-
Najdoskonalszy kotlet schabowy Tomasza Strzelczyka. Kucharz pokazał wyjątkowy przepis
-
Prosty i tani pomysł na obiad, czyli kiełbasa smażona z cebulą. Smak jak sprzed lat
Źródło: najlepszewkuchni.pl, shareinfo.pl