Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Jak wybrać dojrzały i najsmaczniejszy ananas? Wystarczy pociągnąć za listek
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 06.06.2022 13:13

Jak wybrać dojrzały i najsmaczniejszy ananas? Wystarczy pociągnąć za listek

Jak wybrać dojrzały i najsmaczniejszy ananas? Wystarczy pociągnąć za listek
canva/Amawasri

Świeży ananas jest świetnym dodatkiem do deserów, ciast i dań wytrawnych. Samodzielnie jest lekką i pyszną przekąską, idealną w upalne dni. Dowiedz się, na co zwracać uwagę przy kupowaniu świeżego ananasa. Jak wybrać dojrzały i najsmaczniejszy ananas?

Świeży ananas jest doskonałym dodatkiem do dań głównych, sałatek, deserów i ciast. Jest słodki, smaczny i dostarcza nam sporej dawki witaminy C i witamin z grupy B, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.

Sałatka owocowa z dojrzałym, świeżym ananasem smakuje wybornie i jest doskonałym pomysłem na lekki i zdrowy podwieczorek. Ananas jest również świetnym dodatkiem do gofrów, naleśników, ciast. Ananas jest bardzo uniwersalnym i smacznym owocem.

Ananas równie dobrze komponuje się z daniami wytrawnymi. Przygotujesz z niego pyszne curry z kurczakiem, karkówkę pieczoną, pieczony schab, kotlety schabowe z serem. Ananasa możesz również podać jako pyszny dodatek do grilla.

Jak wybrać dojrzały i najsmaczniejszy ananas?

Dojrzały ananas ma proporcjonalne liście do owocu. Liście są w kolorze intensywnej zieleni i są lekko podsuszone na końcach. Podczas kupowania ananasa, pociągnij delikatnie za mniejszy listek ze środka. Jeśli wyjdzie bez oporu, ananas jest idealny.

Jeśli natomiast owoc bardzo intensywnie pachnie, zaczyna robić się miękki, a czasem nawet od spodu będzie lekko wilgotny, oznacza to, że jest przejrzały i nie będzie smaczny.

Jeśli natomiast podczas pociągnięcia za listek bliżej nasady, poczujesz mocny opór, oznacza to, że ananas jest jeszcze niedojrzały i będzie bardzo twardy, kwaskowaty i będziesz musiał odczekać kilka dni, aż dojrzeje.

Grillowany ananas

Źródło zdjęcia: canva/ 4kodiak

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnialidla.pl, olgasmile.com