Obłędnie pyszne racuchy z dodatkiem ananasów
Racuchy są delikatnymi placuszkami uwielbianymi przez wielu smakoszy. Najczęściej przyrządza się je z dodatkiem jabłek. Owoce te nadają im przyjemnie wilgotnej konsystencji i słodkiego smaku. A gdyby tak zamienić jabłko na ananasa? Egzotyczny owoc sprawi, że deser nabierze przyjemnie orzeźwiających nut. Skusicie się?
Podpowiadaliśmy już jak przygotować puszyste racuchy na kefirze i jak zrobić je w piekarniku. Tym razem przedstawiamy patent na delikatne — a zarazem przywodzące na myśl ciepły, letni dzień — placuszki z dodatkiem ananasa. Będziecie zaskoczeni, jak dobrze owoc ten komponuje się z drożdżowym ciastem.
Przepis na delikatne i pyszne racuchy z ananasami
Składniki:
2 szklanki mąki
20 g drożdży
50 g masła
3/4 szklanki mleka
1 jajko
3 łyżki cukru
szczypta soli
1 puszka ananasów
olej rzepakowy do smażenia
cukier puder lub bita śmietana (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Drożdże rozcieramy z cukrem. Masło roztapiamy na patelni. Do przesianej przez sito mąki wlewamy mleko, pół szklanki soku z ananasów.
Dodajemy przestudzone masło, drożdże z cukrem, sól i drobno pokrojone ananasy. Wbijamy jajo. Składniki dokładnie mieszamy i odstawiamy je na godzinę.
W tym czasie masa powinna nieco wyrosnąć. Na patelni rozgrzewamy porcję oleju i nakładamy ciasto łyżką, formując placki. Smażymy je na złoto z obu stron.
Najlepiej smakują na ciepło z wybranymi dodatkami np. bitą śmietaną lub cukrem pudrem. Możecie też podać je z lodami waniliowymi.
Źródło zdjęcia: canva/Dmitrii Ivanov
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: mojegotowanie