Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Obłędnie pyszne racuchy z dodatkiem ananasów

Obłędnie pyszne racuchy z dodatkiem ananasów

Projekt bez tytułu - 2022-01-06T165449.987
canva/truembie

Racuchy są delikatnymi placuszkami uwielbianymi przez wielu smakoszy. Najczęściej przyrządza się je z dodatkiem jabłek. Owoce te nadają im przyjemnie wilgotnej konsystencji i słodkiego smaku. A gdyby tak zamienić jabłko na ananasa? Egzotyczny owoc sprawi, że deser nabierze przyjemnie orzeźwiających nut. Skusicie się?

Podpowiadaliśmy już jak przygotować puszyste racuchy na kefirze i jak zrobić je w piekarniku. Tym razem przedstawiamy patent na delikatne — a zarazem przywodzące na myśl ciepły, letni dzień — placuszki z dodatkiem ananasa. Będziecie zaskoczeni, jak dobrze owoc ten komponuje się z drożdżowym ciastem.

Przepis na delikatne i pyszne racuchy z ananasami

Składniki:

  • 2 szklanki mąki

  • 20 g drożdży

  • 50 g masła

  • 3/4 szklanki mleka

  • 1 jajko

  • 3 łyżki cukru

  • szczypta soli

  • 1 puszka ananasów

  • olej rzepakowy do smażenia

  • cukier puder lub bita śmietana (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Drożdże rozcieramy z cukrem. Masło roztapiamy na patelni. Do przesianej przez sito mąki wlewamy mleko, pół szklanki soku z ananasów.

Dodajemy przestudzone masło, drożdże z cukrem, sól i drobno pokrojone ananasy. Wbijamy jajo. Składniki dokładnie mieszamy i odstawiamy je na godzinę.

W tym czasie masa powinna nieco wyrosnąć. Na patelni rozgrzewamy porcję oleju i nakładamy ciasto łyżką, formując placki. Smażymy je na złoto z obu stron.

Najlepiej smakują na ciepło z wybranymi dodatkami np. bitą śmietaną lub cukrem pudrem. Możecie też podać je z lodami waniliowymi.

Ananas pokrojony w kostkę
Ananas nada racuchom wilgoci i sprawi, że zachwycą słodyczą

Źródło zdjęcia: canva/Dmitrii Ivanov

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: mojegotowanie

Zapraszamy na nasz Instagram