Smakosze.pl
Projekt bez tytułu - 2022-01-06T165449.987

canva/truembie

Obłędnie pyszne racuchy z dodatkiem ananasów

19 Stycznia 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Racuchy są delikatnymi placuszkami uwielbianymi przez wielu smakoszy. Najczęściej przyrządza się je z dodatkiem jabłek. Owoce te nadają im przyjemnie wilgotnej konsystencji i słodkiego smaku. A gdyby tak zamienić jabłko na ananasa? Egzotyczny owoc sprawi, że deser nabierze przyjemnie orzeźwiających nut. Skusicie się?

Podpowiadaliśmy już jak przygotować puszyste racuchy na kefirze i jak zrobić je w piekarniku. Tym razem przedstawiamy patent na delikatne — a zarazem przywodzące na myśl ciepły, letni dzień — placuszki z dodatkiem ananasa. Będziecie zaskoczeni, jak dobrze owoc ten komponuje się z drożdżowym ciastem.

Kapusta pekińska z czarnymi plamkami

Co oznaczają czarne plamy na kapuście pekińskiej?

CZYTAJ DALEJ

Przepis na delikatne i pyszne racuchy z ananasami

Składniki:

  • 2 szklanki mąki

  • 20 g drożdży

  • 50 g masła

  • 3/4 szklanki mleka

  • 1 jajko

  • 3 łyżki cukru

  • szczypta soli

  • 1 puszka ananasów

  • olej rzepakowy do smażenia

  • cukier puder lub bita śmietana (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Drożdże rozcieramy z cukrem. Masło roztapiamy na patelni. Do przesianej przez sito mąki wlewamy mleko, pół szklanki soku z ananasów.

Dodajemy przestudzone masło, drożdże z cukrem, sól i drobno pokrojone ananasy. Wbijamy jajo. Składniki dokładnie mieszamy i odstawiamy je na godzinę.

W tym czasie masa powinna nieco wyrosnąć. Na patelni rozgrzewamy porcję oleju i nakładamy ciasto łyżką, formując placki. Smażymy je na złoto z obu stron.

Najlepiej smakują na ciepło z wybranymi dodatkami np. bitą śmietaną lub cukrem pudrem. Możecie też podać je z lodami waniliowymi.

Ananas pokrojony w kostkę

Ananas nada racuchom wilgoci i sprawi, że zachwycą słodyczą

Źródło zdjęcia: canva/Dmitrii Ivanov

Przygotowywanie mięsa

Podczas przygotowywania mięsa bardzo łatwo o karygodne błędy. Nr 5 popełnia niemal każdy

Mięso odgrywa niezwykle istotną rolę w codziennym jadłospisie Polaków. Niektórzy nie wyobrażają sobie bez niego udanego obiadu. Już teraz dowiedz się, jakie błędy podczas przygotowywania mięsa popełniamy najczęściej. Nr 5 może być dla wielu smakoszy ogromnym zaskoczeniem. Prawie nikt o tym nie pamięta.

Zobacz galerię >

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: mojegotowanie

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Pieguski, czyli makowe racuchy pełne smaku i aromatu. Zrobisz je w mig

Czytaj więcej >

Przepisy

Szybka szarlotka waniliowa na kruchym cieście. Pyszny deser na jesienne popołudnia

Czytaj więcej >

Przepisy

Wyborny pasztet z mięsa i warzyw po rosole. Idealny do pieczywa i na przystawkę

Czytaj więcej >
 Ciasto czekoladowe z gruszkami

Przepisy

Ciasto czekoladowe z gruszkami. Jesienny przysmak zachwyca aromatem

Czytaj więcej >
Śliwki w occie na zimę

Przepisy

Robisz śliwki w occie na zimę? Teraz do słoików wszyscy wrzucają też pewne warzywo

Czytaj więcej >
Rozgrzewająca surówka z cukinii

Przepisy

Mało znana, rozgrzewająca surówka z cukinii. W sam raz na chłodny dzień

Czytaj więcej >