Jak wykorzystać w kuchni wrotycz?
Wrotycz pospolity to popularna roślina, która zakwita na naszych polach i łąkach wiosną i kwitnie aż do późnej jesieni. Wiele osób traktuje ją jedynie jako chwast i nie zdaje sobie do końca sprawy z jej cudownych właściwości np. tego jak można go wykorzystać w kuchni.
Wrotycz pospolity to roślina, którą można latem spotkać na naszych polach oraz łąkach. Nie każdy wie, że z powodzeniem można wykorzystać ją w kuchni. Chociaż dzisiaj wiele osób traktuje ją jedynie jako chwast, to nie zawsze tak było.
Jako pierwsi docenili go Grecy, a w okresie średniowiecza przyprawiano nim potrawy w okresie Wielkiego Postu. W niektórych regionach kraju serwowano nawet specjalne ciasto wrotyczowe z okazji świąt wielkanocnych. Co możemy jeszcze z niego przyrządzić?
Przepis na napar z wrotyczu
Obecnie wrotycz przede wszystkim wykorzystywany jest w zielarstwie. Surowcem zielarskim są jego owoce, liście i kwiaty. Roślina kwitnie od czerwca do września, ale najlepiej jest zbierać je do końca sierpnia. Możemy je wykorzystać np. na przygotowanie domowego naparu. Jak go zrobić?
3 łyżki świeżego ziela kwiatów wrotycza zalej 2 szklankami wrzątku. Ostaw napar na 30 minut pod przykryciem, a następnie go przecedź. Pij maksymalnie 2 szklanki naparu dziennie.
Podany tekst nie jest poradą lekarską, w przypadku wszelkich wątpliwości należy skonsultować się z odpowiednim lekarzem.
Polecamy również nasze pozostałe artykuły. Niedawno pisaliśmy m.in. o niezapomnianych mirabelkach i przetworach z gruszek.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jak sprawdzić czy awokado jest dojrzałe? Wystarczy zerknąć w 1 miejsce
-
Jak zrobić kiszoną cebulę? Pyszne uzupełnienie sałatek i kanapek
-
Sposób na doskonałe siekane kotlety z rybą. Smakiem i aromatem przebijają schabowe
źródło: sekrety - zdrowia