Smakosze.pl
plum-4365645 960 720

pixabay/MrGajowy3

Sprawdzony przepis na dżem z mirabelek

14 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Monika Dec

Udostępnij:

Masz w ogrodzie mirabelki? Jesteś prawdziwym szczęściarzem. Te niepozorne owoce można wykorzystać w kuchni na wiele cudownych sposobów. Warto zrobić z nich pyszne przetwory m.in. dżem, który z pewnością podbije serca wszystkich smakoszy.

Mirabelki to owoce, które kojarzą się z czasami dzieciństwa i jedzeniem owoców, które zazwyczaj rosły przy drodze lub gdzieś z tyłu ogrodu i nikt nie chciał się nimi zainteresować. Był to spory błąd, ponieważ z mirabelek można przygotować naprawdę wyjątkowe przetwory np. dżem. Jak go zrobić?

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na dżem z mirabelek

Składniki:

  • 2 kg mirabelek

  • 0,5 kg brązowego cukru

  • 3 łyżki soku z cytryny

  • laska wanilii

Sposób wykonania:

Dokładnie umyj mirabelki, a następnie je osusz i wyjmij z nich pestki. Przekrój na pół laskę wanilii i wydobądź z niej ziarna. Owoce przełóż do głębokiego naczynia, zasyp cukrem i wymieszaj. Całość odstaw w chłodne zacienione miejsce na 12 godzin, aby mirabelki puściły sok.

Ciasto w 3 minuty

Awaryjne ciasto na każdą okazję - zrobisz je w 3 minuty

CZYTAJ DALEJ

Przełóż je na patelnię i smaż na średnim ogniu. Dorzuć do nich ziarna wanilii. Kiedy owoce zaczną tracić i kolor i uzyskają nieco "dżemową" konsystencję, dodaj do nich sok z cytryny.

Gorący dżem przełóż do wyparzonych słoików, a następnie zapasteryzuj. Smacznego!

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na pyszne przetwory m.in. pyszny dżem z brzoskwiń oraz konfiturę z pigwy do herbaty.

Jak dobrze znasz tradycyjne, polskie potrawy? Tylko geniusz zdobędzie komplet punktów

Pytanie 1 z 9

Farsz w pierogach ruskich musi zawierać

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: beszamel se

Zapraszamy na nasz Instagram

Monika DecAutor

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki. Chcesz się ze mną skon

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

patisony na blacie

Przepisy

Rozkosznie pyszne marynowane patisony z papryką

Czytaj więcej >

Przepisy

Szybka sałatka makaronowa z tuńczykiem

Czytaj więcej >

Przepisy

Gołąbki z cudowną, serową niespodzianką - obiadowy ideał

Czytaj więcej >

Przepisy

Koktajl z mrożonych owoców

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepsza, przedwojenna receptura na puszyste racuchy

Czytaj więcej >

Przepisy

Delikatne ciasto rafaello

Czytaj więcej >