Smakosze.pl
Jak przygotować gruszki w syropie ze słoika?

Canva (altocumulus, Getty Images)

Jak zrobić gruszki ze słoika w wybornym syropie?

14 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Dominika Mika

Udostępnij:

Sezon na gruszki trwa od końca lipca do końca września. Jednak jeśli chcesz cieszyć się ich smakiem przez cały rok, zdecyduj się na ich zapasteryzowanie. Gruszki zamknięte w słoiku są świetnym dodatkiem nie tylko do śniadań, ale też przekąską, która dodatkowo zachwyca lekko słodkawym aromatem.

Gruszki zazwyczaj wykorzystujemy do deserów, takich jak choćby gruszki pod kruszonką. Chętnie sięgamy po nie szczególnie latem, gdy możemy je zrywać prosto z drzewa lub kupować w ulubionym warzywniaku.

Gruszki w syropie ze słoika są propozycją przede wszystkim dla fanów przetworów, którzy cenią tego typu smaki. Warto nazrywać jak najwięcej gruszek, by zimą móc cieszyć się ich wybornym smakiem.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Jak przygotować gruszki w syropie?

Do przygotowania gruszek ze słoika potrzebujesz następujących składników:

  • 10 gruszek

  • 1 l wody

  • 500 g cukru

  • cytryna

  • 3 łyżki cynamonu

  • 5 goździków

Z tego przepisu zrobisz ok. pięciu dużych słoików gruszek w syropie. 

Rukola

Fatalne konsekwencje spożycia rośliny podobnej do rukoli

CZYTAJ DALEJ

Zacznij od umycia gruszek, następnie obierz je i przekrój na pół. Wydrąż w nich gniazda nasienne i podziel na równe ćwiartki. Tak przygotowane owoce zagotuj w posłodzonej wcześniej wodzie. Następnie dodaj do nich wyciśniętą cytrynę, cynamon i goździki.

Gotuj wszystko przez 10 minut, aż gruszki zmiękną. Po upływie tego czasu wlej wywar z owocami do przygotowanych wcześniej słoików.

Spożywanie takich owoców jest bardzo zdrowe. Nie tylko mają dużą zawartość sodu i potasu, ale również sporą zawartość błonnika, dzięki czemu na dłużej zapewniają uczucie sytości.

Gruszki w syropie ze słoika smakują wybornie

Gruszki w syropie ze słoika smakują wybornie

Canva (ballycroy, Getty Images Signature)

Jak dobrze znasz tradycyjne, polskie potrawy? Tylko geniusz zdobędzie komplet punktów

Pytanie 1 z 9

Farsz w pierogach ruskich musi zawierać

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: stylzycia.radiozet.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Dominika MikaAutor

Redaktorka portalu smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Najlepsza, przedwojenna receptura na puszyste racuchy

Czytaj więcej >

Przepisy

Delikatne ciasto rafaello

Czytaj więcej >

Przepisy

Idealna na jesień, sycąca fasolka po bretońsku z mięsem mielonym

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis Kuronia na cudowne kotlety mielone z pieczarkami

Czytaj więcej >
Ciasto drożdżowe

Przepisy

Przepis na puszyste i wilgotne ciasto drożdżowe

Czytaj więcej >
Grochówka od Kuronia

Przepisy

Sycąca i rozgrzewająca grochówka od Jakuba Kuronia

Czytaj więcej >