Smakosze.pl Przepisy Jak wykorzystać zieloną część pora? Mamy przepyszne rozwiązanie
canva/joannatkaczuk, Getty Images

Jak wykorzystać zieloną część pora? Mamy przepyszne rozwiązanie

19 marca 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Duża grupa osób podczas szykowania jedzenia z udziałem pora, wykorzystuje tylko jego białą część, zieloną wyrzucając do śmieci. Niestety w taki sposób traci się wiele cennych wartości odżywczych, które znajdują się w tej części. Aby użyć całej rośliny w kuchni, możesz zastosować poniższy przepis na pyszną zupę krem z zielonej części pora.

Por jest prawdziwą kopalnią zdrowia. Zawiera dużo soli mineralnych, takich jak sole wapnia, fosforu, potasu, sodu, żelaza i siarki. Dodatkowo wypełniony jest witaminami C, A, E, B1, B2 oraz PP.

Jak podaje dietto.pl, regularne jedzenie pora może obniżać poziom złego cholesterolu, poprawia pracę układu odpornościowego, stabilizuje poziom cukru we krwi, a także działa dobroczynnie na układ pokarmowy. Korzyści jest jednak znacznie więcej. Zupa krem, którą dzisiaj prezentujemy, pozwala w przyjemny sposób wprowadzić pora do diety.

Przepis na zupę krem z zielonej części pora

Składniki:

  • zielona część z 1 pora

  • 1 cebula

  • 3 kartofle

  • 2 łyżki masła

  • duża szczypta gałki muszkatołowej

  • 1 łyżka suszonej natki pietruszki

  • 1 łyżeczka lubczyku suszonego

  • 350 ml bulionu warzywnego

  • 40 g parmezanu

  • sól

  • pieprz

Gotowanie rozpocznij od umycia pora i posiekania go w małą kostkę. Cebulę obierz ze skórki i również posiekaj w drobną kostkę. Podsmaż oba warzywa w garnku na maśle. Gdy cebula skarmelizuje się, przejdź do kolejnego etapu. Kartofle obierz ze skórki, umyj, pokrój w równą kostkę i wrzuć do garnka. Dopraw warzywa gałką muszkatołową, natką pietruszki oraz suszonym lubczykiem. Wymieszaj i duś przez kilka minut. Do garnka wlej bulion i doprowadź go do granicy wrzenia. W tym momencie zmniejsz moc palnika do minimum, przykryj i gotuj przez 30 minut. Zmiksuj zupę blenderem na gładki krem, dopraw go solą i pieprzem. Przed podaniem posyp ją z wierzchu świeżo startym parmezanem na drobnej tarce. Smacznego. Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić jarskie gołąbki według Magdy Gessler. Ten tekst wyjawia przepis na sycącą zapiekankę z kapustą i ziemniakami.

Zupa krem z pora

Źródło zdjęcia: canva/0livia, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: dietto; blwprzepisy

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy