Smakosze.pl

canva/c12, Getty Images

Przepis na sycącą zapiekankę z kapustą i ziemniakami. Prosty i tani obiad

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Adam Moskal

Idealna zapiekanka ziemniaczana powinna charakteryzować się intensywnym smakiem i zdolnością napełnienia żołądka na wiele godzin. Poniższy przepis pozwala wykonać taki posiłek. Ugotowane i pokrojone w grube plastry ziemniaki, w połączeniu z kapustą i śmietanowym sosem, nie mają sobie równych.

Zapiekanka z ziemniakami i kapustą stanowi jeden z najprostszych przepisów na tego typu potrawy. Jej dużą zaletą jest wyjątkowo niska cena, a także prostota - po włożeniu naczynia żaroodpornego do piekarnika można o nim na chwilę zapomnieć.

W sezonie warto pokusić się o zamianę zwykłej kapusty na młodą. Dzięki temu zapiekanka staje się delikatniejsza w smaku i lepiej pasuje do wiosennego klimatu.

Przepis na zapiekankę z kapustą i ziemniakami

Składniki:

  • 8 ziemniaków

  • 1 mała główka kapusty

  • 200 g boczku

  • 2 marchewki

  • 1 cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 jajko

  • 150 ml śmietany 18%

  • 100 g startego żółtego sera

  • sól

  • pieprz

  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej

Zacznij od umycia ziemniaków, wrzucenia ich w skórce do wrzątku i ugotowania w mundurkach do miękkości. Następnie ściągnij z nich skórkę i pokrój kartofle w grube i równe plastry.

Kapustę poszatkuj. Cebulę obierz, posiekaj i podsmaż na patelni. Po uzyskaniu złotego koloru dorzuć pokrojony w kostkę boczek i smaż do wytopienia części tłuszczu. Pod koniec dorzuć kapustę z posiekanym czosnkiem i duś, aż kapusta zmięknie.

W naczyniu układaj kolejno warstwy ziemniaków, plasterków marchewki, kapusty z boczkiem i żółtego sera. Na wierzchu ułóż ostatnią warstwę z resztki ziemniaków. Posyp je resztą sera, zalej sosem złożonym z jajka, śmietany, soli, pieprzu i gałki muszkatołowej. Wstaw do pieca nagrzanego do 180 stopni na 15 minut. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu  dowiesz się, jak zrobić jarskie gołąbki według Magdy Gessler. Ten tekst  wyjawia przepis na staropolskie gołąbki z ryżem, mięsem i grzybami.

Zapiekanka ziemniaczana

Źródło zdjęcia: canva/c12, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: lekcjewkuchni

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Owsianka z tym dodatkiem doda energii na cały dzień. Ten produkt znajdziesz w swojej kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na tę sałatkę z winogronem dostałam od kuzynki. Smakuje mi bardziej niż jarzynowa lub gyros
Czytaj więcej >

Przepisy

Nie znam prostszego przepisu na ciasto. Jest tak pyszne, że robię je co tydzień, zawsze się udaje
Czytaj więcej >

Przepisy

Pokażę Wam, jak z takiego kawałka mięsa ugotować schab po cygańsku z pieczarkami i papryką
Czytaj więcej >

Przepisy

To najlepszy przepis na racuchy jaki znam. Z tym dodatkiem wychodzą idealnie i nie piją tłuszczu
Czytaj więcej >

Przepisy

Strzelczyk wziął mięso i zrobił coś lepszego od kotletów mielonych. To idealny pomysł na obiad
Czytaj więcej >
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z 1 słoika powideł gotuję garnek zupy powidłowej. Na święta to zawsze hit w moim domu
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Robię to na obiad w każdy piątek. Mąż i dzieci uwielbiają tę zapiekankę, zawsze chcą dokładki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska nie dodaje jabłka do barszczu czerwonego. Stawia na owoce, których nikt nie bierze pod uwagę
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Dodaję do jajecznicy nietypowe warzywo. Zdaniem moich bliskich smakuje jak z restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Przepis na tę surówkę z selera dostałam od cioci. Dała mi ciekawą wskazówkę
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Są lepsze niż pampuchy, pyzy i parowańce. Mam sekretny przepis zawodowej chińskiej pierogarki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z 1 słoika powideł gotuję garnek zupy powidłowej. Na święta to zawsze hit w moim domu
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Robię to na obiad w każdy piątek. Mąż i dzieci uwielbiają tę zapiekankę, zawsze chcą dokładki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska nie dodaje jabłka do barszczu czerwonego. Stawia na owoce, których nikt nie bierze pod uwagę
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Dodaję do jajecznicy nietypowe warzywo. Zdaniem moich bliskich smakuje jak z restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Przepis na tę surówkę z selera dostałam od cioci. Dała mi ciekawą wskazówkę
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Są lepsze niż pampuchy, pyzy i parowańce. Mam sekretny przepis zawodowej chińskiej pierogarki
Czytaj więcej >