Jak zamrozić pomidory na zimę? Gospodyni zdradziła niesamowity patent
Niewielu ludzi zna odpowiedź na pytanie, jak zamrozić pomidory, aby przy ponownym użyciu miały odpowiednią konsystencję, oraz smak i aromat. Rozwiązanie jest prostsze niż myślisz. Po prostu zamroź pomidory w takiej formie, w jakiej będziesz ich później używać.
Mrożenie to proces, który pozwala na zachowanie smaku i wartości odżywczych warzyw i owoców. Jak zamrozić pomidory? W całości lub w plasterkach, ze skórką bądź bez, pokrojone czy blendowane- wybór należy do Ciebie.
Prosty poradnik jak zamrozić pomidory
Pomidory są warzywem o szerokim zastosowaniu w naszej kuchni. Chętnie spożywamy je na surowo w sałatkach i na kanapkach, a także jako dodatek do dań ciepłych czy sosów. Najlepiej zamrozić je w takiej postaci, w jakiej będziemy ich potem używać .
Do mrożenia pomidorów w całości wybierz mniejsze odmiany . Doskonale sprawdzą się do tego np. pomidory śliwkowe czy pomidorki cherry. Przed mrożeniem pomidory dokładnie umyj i osusz .
Najlepsza rada, jak zamrozić pomidory w całości, to ułożenie ich na desce, tak aby się nie stykały . Następnie wystarczy włożyć je do zamrażarki na jedną dobę . Po upływie tego czasu pomidory poprzekładaj do woreczków i ponownie umieść w zamrażarce.
Pomidory możesz zamrozić też pokrojone na plasterki . Ze względu na krojenie, wymaga to nieco więcej czasu, jednak proces, jak zamrozić pomidory w tej formie jest analogiczny do mrożenia ich w całości .
Jak zamrozić pomidory w innej postaci
Jak zamrozić pomidory, które chcemy wykorzystać później jako dodatek do dań czy sosów ? Przede wszystkim należy z nich usunąć skórkę . W tym celu nastaw w garnku wodę do gotowania.
Kiedy woda zacznie wrzeć, wkładaj do niej pomidory na kilka minut. Następnie przekładaj je do naczynia z zimną wodą. Po tym zabiegu skórka z pomidorów bardzo łatwo odejdzie.
Po ostudzeniu pomidory pokrój w kostkę lub zblenduj . Tak przygotowane warzywa poprzekładaj do pojemniczków. Możesz użyć również woreczków strunowych. Niezwykły smak pomidorów zachowasz również poprzez ich suszenie . Czy wiesz, że pomidory wyśmienicie nadają się również do kiszenia ?
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Znakomita surówka z czerwonej kapusty. Moc zdrowia i zachwycający smak
-
Proste i przepyszne szare kluski. Podaj je na obiad z uwielbianymi dodatkami
-
Mięciutka i soczysta karkówka. Upieczesz ją na grillu lub w piekarniku