Znakomita surówka z czerwonej kapusty. Moc zdrowia i zachwycający smak
Robicie surówki z kapusty białej i pekińskiej? Skuście się na surówkę z czerwonej kapusty. Jest zasobniejsza w cenne składniki, a przy tym bardzo smaczna. Dziś proponujemy dodać do niej jabłko, marchew oraz cebulę i wymieszać całość z sosem i natką pietruszki. Powstanie pyszny i apetycznie wyglądający dodatek do niemal każdego obiadu.
Surówka z czerwonej kapusty jest rewelacyjnym dodatkiem np. do pieczonego mięsa, rolad wołowych, pierogów, pyz, kopytek. Możemy podać ją również z plackami z ziemniaków i ulubionych warzyw, rybą pieczoną i każdym daniem, na jakie mamy ochotę.
Do surówki koniecznie przygotujmy sos na bazie majonezu, oliwy z oliwek i octu. Doskonale podkreśli on smak całości i sprawi, że surówka nabierze charakteru. Po przygotowaniu surówki wstawmy ją do lodówki na godzinę. W tym czasie wszystkie smaki się poprzenikają i surówka będzie smaczniejsza.
Mało kto wie, że czerwona kapusta nie dość, że ma mało kalorii, to jest również źródłem wielu witamin, między innymi witaminy C, K, witamin z grupy B, a także żelaza, magnezu i wapnia. Surówka jest szczególnie polecana w okresie jesienno- zimowym, żeby wzmocnić naszą odporność.
Przepis na pyszną i zdrową surówkę z czerwonej kapusty
Składniki:
1 mała główka kapusty czerwonej
1 marchewka
1 jabłko
1 mała, czerwona cebula
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz
łyżeczka soku z cytryny
Składniki na sos:
3 łyżki majonezu
4 łyżki octu jabłkowego
łyżeczka cukru
4 łyżki oliwy z oliwek
Jak zrobić surówkę z czerwonej kapusty?
Kapustę poszatkuj, przełóż do miski. Cebulę pokrój w kostkę, a jabłko i marchewkę zetrzyj na tarce. Jabłko skrop sokiem z cytryny, żeby nie ściemniało. Wszystkie przygotowane warzywa przełóż do jednej miski. Dodaj natkę pietruszki, oprósz solą i pieprzem, wymieszaj.
Przygotuj sos: majonez połącz z oliwą z oliwek, cukrem i octem. Gdy cukier się rozpuści, dodaj sos do surówki i dokładnie wymieszaj. Surówkę wstaw do lodówki na godzinę, a potem w razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.
Surówka będzie pasować do niemal każdego dania mięsnego i wegetariańskiego. Podaj ją np. z pieczonym schabem, pyzami z mięsem, roladami wołowymi lub plackami z ulubionych warzyw, każde danie będzie smakować rewelacyjnie.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Przepis na łagodne śliwki w occie. Wyborny dodatek do mięs i pasztetów
Słynna malinowa chmurka bez pieczenia. Idealne ciasto na deser
Jak zrobić przecier pomidorowy ze świeżych pomidorów? Mamy najlepszy przepis
Źródło: aniagotuje