Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Znakomita surówka z czerwonej kapusty. Moc zdrowia i zachwycający smak
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 09.09.2022 14:45

Znakomita surówka z czerwonej kapusty. Moc zdrowia i zachwycający smak

surówka z czerwonej kapusty
canva/Mykola Lunov

Robicie surówki z kapusty białej i pekińskiej? Skuście się na surówkę z czerwonej kapusty. Jest zasobniejsza w cenne składniki, a przy tym bardzo smaczna. Dziś proponujemy dodać do niej jabłko, marchew oraz cebulę i wymieszać całość z sosem i natką pietruszki. Powstanie pyszny i apetycznie wyglądający dodatek do niemal każdego obiadu.

Surówka z czerwonej kapusty jest rewelacyjnym dodatkiem np. do pieczonego mięsa, rolad wołowych, pierogów, pyz, kopytek. Możemy podać ją również z plackami z ziemniaków i ulubionych warzyw, rybą pieczoną i każdym daniem, na jakie mamy ochotę.

Do surówki koniecznie przygotujmy sos na bazie majonezu, oliwy z oliwek i octu. Doskonale podkreśli on smak całości i sprawi, że surówka nabierze charakteru. Po przygotowaniu surówki wstawmy ją do lodówki na godzinę. W tym czasie wszystkie smaki się poprzenikają i surówka będzie smaczniejsza.

Mało kto wie, że czerwona kapusta nie dość, że ma mało kalorii, to jest również źródłem wielu witamin, między innymi witaminy C, K, witamin z grupy B, a także żelaza, magnezu i wapnia. Surówka jest szczególnie polecana w okresie jesienno- zimowym, żeby wzmocnić naszą odporność.

Przepis na pyszną i zdrową surówkę z czerwonej kapusty

Składniki:

  • 1 mała główka kapusty czerwonej

  • 1 marchewka

  • 1 jabłko

  • 1 mała, czerwona cebula

  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

  • sól, pieprz

  • łyżeczka soku z cytryny

Składniki na sos:

  • 3 łyżki majonezu

  • 4 łyżki octu jabłkowego

  • łyżeczka cukru

  • 4 łyżki oliwy z oliwek

Jak zrobić surówkę z czerwonej kapusty?

Kapustę poszatkuj, przełóż do miski. Cebulę pokrój w kostkę, a jabłko i marchewkę zetrzyj na tarce. Jabłko skrop sokiem z cytryny, żeby nie ściemniało. Wszystkie przygotowane warzywa przełóż do jednej miski. Dodaj natkę pietruszki, oprósz solą i pieprzem, wymieszaj.

Przygotuj sos: majonez połącz z oliwą z oliwek, cukrem i octem. Gdy cukier się rozpuści, dodaj sos do surówki i dokładnie wymieszaj. Surówkę wstaw do lodówki na godzinę, a potem w razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.

Surówka będzie pasować do niemal każdego dania mięsnego i wegetariańskiego. Podaj ją np. z pieczonym schabem, pyzami z mięsem, roladami wołowymi lub plackami z ulubionych warzyw, każde danie będzie smakować rewelacyjnie.

Przygotowywanie surówki z czerwonej kapusty
canva/Tolga Akın

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: aniagotuje