Jak zrobić aksamitne puree ziemniaczane? Wyjaśniamy krok po kroku
Purée ziemniaczane jest jednym z częściej wybieranych dodatków do drugiego dania. Prosty babciny trik, polegający na wymieszaniu ziemniaków z gorącym mlekiem sprawi, że jego przyrządzenie nie tylko będzie łatwiejsze, ale też zaowocuje niezwykle aksamitną ziemniaczaną masą o delikatnym smaku. Spróbujcie, a nie zrobicie go już inaczej.
Dobre purée ziemniaczane powinno zachwycać smakiem i konsystencją. Zdradzaliśmy wam już kilka pomysłów na niesztampowe dodatki do ziemniaków takie jak chrzan czy brokuły . Tym razem wracamy do klasyki, którą wykonamy, korzystając z niezawodnego patentu — dodania gorącego mleka. Tak przygotowany specjał z pewnością was zachwyci.
Przepis na aksamitne purée ziemniaczane
Składniki:
-
1 kg ziemniaków
-
4 łyżki masła
-
100 ml gorącego mleka
-
sól i pieprz w ilości do smaku
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i myjemy. Gotujemy je do miękkości, a następnie odcedzamy i rozgniatamy przy pomocy tłuczka lub praski. Ponownie umieszczamy je w garnku i dodajemy masło.
Mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Mleko podgrzewamy w garnuszku. Gdy będzie już bardzo ciepłe, łączymy je z masą ziemniaczaną do uzyskania gładkiej konsystencji. Podajemy do obiadu.
Wskazówki:
-
Gotowanie ziemniaków będzie krótsze, jeśli pokroimy je w kostkę. Wtedy też łatwiej będzie je rozdrobnić, gdy zmiękną.
-
Równie smaczne purée przygotujecie, zastępując nabiał produktami roślinnymi. Wybierzcie napój sojowy oraz delikatnie soloną margarynę, a będzie idealnie kremowe.
Źródło zdjęcia: canva/cislander
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Wielkanocna sałatka jarzynowa z chrzanem. Pikantna wersja świątecznej klasyki
-
Jak zrobić puszysty omlet bez mąki? Potrzebujesz tylko 2 składników
-
Musztardowe kotlety schabowe z puszystą śmietankową panierką. Pomysł na przepyszny obiad
Źródło: przyslijprzepis