Smakosze.pl Przepisy Jak zrobić aksamitne puree ziemniaczane? Wyjaśniamy krok po kroku
canva/YelenaYemchuk

Jak zrobić aksamitne puree ziemniaczane? Wyjaśniamy krok po kroku

5 kwietnia 2022

Purée ziemniaczane jest jednym z częściej wybieranych dodatków do drugiego dania. Prosty babciny trik, polegający na wymieszaniu ziemniaków z gorącym mlekiem sprawi, że jego przyrządzenie nie tylko będzie łatwiejsze, ale też zaowocuje niezwykle aksamitną ziemniaczaną masą o delikatnym smaku. Spróbujcie, a nie zrobicie go już inaczej.

Dobre purée ziemniaczane powinno zachwycać smakiem i konsystencją. Zdradzaliśmy wam już kilka pomysłów na niesztampowe dodatki do ziemniaków takie jak chrzan czy brokuły . Tym razem wracamy do klasyki, którą wykonamy, korzystając z niezawodnego patentu — dodania gorącego mleka. Tak przygotowany specjał z pewnością was zachwyci.

Przepis na aksamitne purée ziemniaczane

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków

  • 4 łyżki masła

  • 100 ml gorącego mleka

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy i myjemy. Gotujemy je do miękkości, a następnie odcedzamy i rozgniatamy przy pomocy tłuczka lub praski. Ponownie umieszczamy je w garnku i dodajemy masło.

Mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Mleko podgrzewamy w garnuszku. Gdy będzie już bardzo ciepłe, łączymy je z masą ziemniaczaną do uzyskania gładkiej konsystencji. Podajemy do obiadu.

Wskazówki:

  • Gotowanie ziemniaków będzie krótsze, jeśli pokroimy je w kostkę. Wtedy też łatwiej będzie je rozdrobnić, gdy zmiękną.

  • Równie smaczne purée przygotujecie, zastępując nabiał produktami roślinnymi. Wybierzcie napój sojowy oraz delikatnie soloną margarynę, a będzie idealnie kremowe.

Klasyczne puree sprawdzi się jako dodatek do gulaszy
Klasyczne purée sprawdzi się jako dodatek do gulaszy

Źródło zdjęcia: canva/cislander

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy