Smakosze.pl Przepisy Jak zrobić congee ryżowe?
canva/Mykola Lunov

Jak zrobić congee ryżowe?

6 listopada 2021

Na śniadanie często jemy owsianki, kanapki lub jajecznicę. Tymczasem kleik ryżowy to równie smaczna, a przede wszystkim delikatna dla naszego żołądka, opcja śniadaniowa. Można go podać zarówno na słodko, jak i w wersji wytrawnej. Sprawdźcie jak przygotować congee.

Kleik ryżowy to pełnowartościowy posiłek, bogaty w witaminy z grupy B, magnez czy żelazo, a więc dostarczający najważniejszych składników odżywczych. W podstawowej formie sprawdzi się w przypadku zatruć i innych problemów pokarmowych. Łagodzi bowiem podrażnienia, wspomaga wątrobę, żołądek oraz korzystnie wpływa na jelita.

Smak takiej wersji congee nie jest wybitny. Można jednak do niego wrzucić najróżniejsze składniki, które nadadzą daniu charakteru. Wybierzcie swoje ulubione owoce i orzechy albo warzywa i delikatne mięso i spróbujcie, jak smakuje ten dobroczynny dla naszego organizmu posiłek.

Przepis na pyszne congee ryżowe

Składniki:

  • 1 szklanka białego ryżu, może być basmati lub jaśminowy

  • 10 szklanek wody

Przygotowanie:

Ryż płuczemy i wsypujemy do dużego garnka , najlepiej o pojemności około 6 l. Zalewamy go zimną wodą. Kiedy ryż się zagotuje, ogień zmniejszamy do minimum i gotujemy go przez około 2-4 godziny — nasz kleik powinien tylko „pyrkać”.

Po upływie tego czasu congee jest gotowe i możemy je podawać z ulubionymi dodatkami smakowymi. Polecamy szczególnie sezonowy mus dyniowy i orzechy włoskie oraz pieczone jabłka z dodatkiem cynamonu .

W wersji wytrawnej będzie pyszny z duszonymi pieczarkami , szczypiorkiem i odrobiną bogatego w witaminy z grupy B oleju sezamowego. Możemy też dodać odrobinę ostrej papryki czy kurkumy. Smacznego.

Wskazówka

Gotowy kleik ryżowy można przelać do słoików i przechowywać w lodówce przez około 2-3 dni. Jeżeli się na to zdecydujecie, najlepiej jest przelać congee na gorąco, wprost do wyparzonych słoików. Słoiki dokładnie zakręcamy , a po ostudzeniu umieszczamy w lodówce.

Miska z ugotowanym ryżem
Miska z ugotowanym ryżem

Źródło zdjęcia: canva/piyato

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: elzbietakasztelaniec

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy