Gorące jabłka pieczone na trzy sposoby
pixabay.com

Gorące jabłka pieczone na trzy sposoby

Jabłka zapiekane w piekarniku to świetny pomysł na zdrowy i smaczny deser. A najlepsze jest to, że takie gorące jabłka można przygotować na kilka sposobów.

Gorące pieczone jabłka na trzy sposoby możemy jeść przez cały rok, ale oczywiście najlepiej smakują w sezonie. Późne lato i wczesna jesień to najlepszy czas na wypróbowanie całej gamy przepisów na te owoce, zarówno w wersji słodkiej, jak i bardziej wytrawnej. My proponujemy trzy sposoby na gorące pieczone jabłka, które łatwo i szybko przygotujecie we własnej kuchni.

Jabłka nadające się najbardziej do zapiekania, to odmiany o lekko kwaśnym smaku, który zrównoważy smaki słodkiego nadzienia. Muszą też być dosyć twarde, by zachować swoją formę pod wpływem temperatury, jak np. szara reneta czy antonówka.

Do pieczenia jabłek najlepiej wykorzystać naczynie żaroodporne lub ceramiczne. Zmieści się w nich kilka jabłek na raz, a dodatkowo możemy podlać je sokiem jabłkowym, winem czy innym aromatycznym alkoholem. W sklepach internetowych można znaleźć również specjalne pojemniki do pieczenia pojedynczych jabłek.


Gorące jabłka pieczone: składniki

Wszystkie poniższe proporcje składników wystarczą na dwa średniej wielkości gorące jabłka pieczone.

Nadzienie orzechowe:

  • 40 g rodzynek
  • 2 pełne łyżki płynnego miodu
  • 20 g orzechów włoskich lub pekan
  • 1/2 łyżeczki cynamonu


Nadzienie z żurawiną i płatkami owsianymi:

  • 1 łyżka suszonej żurawiny
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • sok z cytryny
  • 2 orzechy włoskie
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżki syropu klonowego


Nadzienie rodzynkowo-migdałowe:

  • 4 łyżki mielonych migdałów
  • 4 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki miodu
  • cynamon lub mieszanka przypraw do szarlotki

Gorące jabłka pieczone: przygotowanie

Składniki na wybrane (lub wszystkie trzy, jeżeli mamy ochotę na różnorodność) nadzienie mieszamy w misce i odstawiamy na kilka minut.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza (grzanie góra-dół) lub 170 stopni z termoobiegiem.

Jabłka płuczemy, odkrawamy ⅓ z wierzchu, by stworzyć przykrycie. Warto zostawić ogonek, bo będzie potem służył jako praktyczny uchwyt, jednocześnie ładnie się prezentując.

Wycinamy gniazda nasienne, wypełniamy jabłka przygotowanym wcześniej nadzieniem i przykrywamy odciętymi wcześniej czubkami. Możemy też zrezygnować z tego dodatku i zapiekać jabłka na trzy sposoby oblane wcześniej odrobiną miodu lub syropu klonowego.

Umieszczamy wszystkie jabłka w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez ok. 30 minut, aż jabłka staną się miękkie.

Następny artykuł