Smakosze.pl Przepisy Jak zrobić domową galaretkę z owocami? Przepis jest banalnie prosty, już nigdy nie kupisz jej w sklepie
canva/Nataliia Sirobaba

Jak zrobić domową galaretkę z owocami? Przepis jest banalnie prosty, już nigdy nie kupisz jej w sklepie

26 lipca 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Dziś powiemy wam, jak zrobić domową galaretkę z owocami. Przepis na nią jest banalnie prosty. Gdy zrobicie naszą galaretkę raz, już nigdy nie kupicie gotowej w sklepie. Domowy deser ma bowiem same zalety. Jest naturalny, tani, a ponad wszystko smaczny i aromatyczny.

Galaretka owocowa jest prostym deserem idealnym na upał. Doskonale chłodzi, jest lekka i orzeźwiająca. Zwykle jednak przygotowujemy ją z torebki — rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy i wstawiamy do lodówki, by stężała.

Niestety galaretka z torebki nie jest zbyt wartościowa. Oprócz cukru i żelatyny zawiera barwniki i aromaty. A podobnie łatwo można zrobić domową galaretkę z owocami. Wraz z nią podacie swoim najbliższym trochę witamin, soli mineralnych i błonnika. Bez zbędnych substancji dodatkowych. Jest różnica, prawda?

Przepis na domową galaretkę z owocami

Składniki:

  • 1/2 l soku owocowego, najlepiej domowego np. z truskawek, wiśni, jeżyn

  • 5 łyżeczek żelatyny

  • pół cytryny

  • 2 garści świeżych owoców, np. truskawek, wiśni, jeżyn

Przygotowanie domowej galaretki z owocami

Żelatynę wymieszaj z kilkoma łyżkami zimnej wody i odstaw, by napęczniała. Sok podgrzej w rondelku, dodaj do niego żelatynę, mieszaj, aż się rozpuści.

Sok z żelatyną dopraw do smaku sokiem z cytryny i w razie potrzeby cukrem. Odstaw do wystygnięcia.

Do małych miseczek włóż po trochu owoców, zalej je zimną, płynną galaretką. Miseczki wstaw do lodówki i pozostaw na kilka godzin, by galaretka stężała.

Wskazówki:

  • Jeśli korzystasz z dosładzanego soku, przed podgrzaniem możesz go rozcieńczyć przegotowaną wodą.

  • Do galaretki możesz wrzucić te same owoce, z których został zrobiony sok, ale też dodać inne, np. cząstki pomarańczy, połówki winogron, maliny.

  • Zamiast żelatyny do przygotowania galaretki możesz użyć agaru. Na pół litra płynu wystarczą 2 łyżeczki sproszkowanego agaru.

  • Gotową galaretkę możesz ozdobić bitą śmietaną, posypać startą czekoladą.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis na galaretkowiec na biszkopcie , a także na galaretkowiec na mleku .

domowa galaretka
canva/horiyan

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy