Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wyborny galaretkowiec na biszkopcie. Doskonały przepis na pyszne ciasto

Wyborny galaretkowiec na biszkopcie. Doskonały przepis na pyszne ciasto

Wyborny galaretkowiec na biszkopcie
canva/Qwart

Galaretka urozmaici niejedno ciasto. Kolorowe owocowe kostki będą idealnie komponować się z delikatnym kremem śmietanowym, którym przełożymy niezwykle wilgotny i lekki biszkopt. Jeśli marzy się wam bogaty w smaki i tekstury deser — ten przepis jest dla was.

Galaretka jest prostym w przygotowaniu deserem, który często wykorzystujemy jako składnik ciast bez pieczenia takich jak np. śmietanowiec czy niezwykle pyszny specjał z bananami. Tym razem kolorowe kostki rarytasu dodamy do kremu, którym przełożymy puszysty biszkopt. Skusicie się?

Przepis na wyśmienity galaretkowiec na biszkopcie

Składniki na biszkopt:

  • 5 dużych jaj

  • 1 szklanka cukru

  • 1 szklanka mąki pszennej

  • pół szklanki mąki ziemniaczanej

  • 2 łyżki oleju

  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 3 łyżki gorącej wody

  • 1 opakowanie cukru wanilinowego

  • szczypta soli

  • cukier puder do posypania

Składniki na krem:

  • 4 galaretki różnego koloru

  • 500 ml dobrze schłodzonej śmietany kremówki

  • 4 łyżki cukru pudru

  • 2 łyżki żelatyny

  • wrzątek

Przygotowanie biszkoptu:

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170 stopni Celsjusza. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i natłuszczamy ją olejem. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli.

W trakcie miksowania dodajemy i cukier wanilinowy. Nie wyłączając miksera, do masy wlewamy wodę, olej oraz żółtka, a następnie powoli wsypujemy przesiane przez sito mąki i cukier. Gdy składniki się połączą, surowe ciasto przelewamy do formy.

Pieczemy je około 25 minut. Biszkopt chłodzimy, stopniowo uchylając drzwiczki piekarnika. Wystudzony wypiek rozcinamy na dwa, równej grubości blaty. Przekładamy je kremem wymieszanym z galaretkami.

Przygotowanie kremu:

Każdą galaretkę rozpuszczamy w 400 ml wrzątku. Schłodzone, lecz nie w pełni zestalone galaretki przelewamy do wyłożonych folią spożywczą keksówek. Odstawiamy je na bok. Pół szklanki wrzątku łączymy z żelatyną, mieszając do czasu, aż proszek się rozpuści.

Pozostawiamy do przestygnięcia. Kremówkę ubijamy na sztywną pianę. Następnie, cały czas miksując, wlewamy do niej schłodzoną żelatynę. Gotowe galaretki kroimy w sześciany i wrzucamy je do kremu. Przekładamy nim biszkopty. Wierzch ciasta posypujemy cukrem pudrem.

Ciasta z galaretkami są wyśmienite
Ciasta z galaretkami są wyśmienite

Źródło zdjęcia: canva/Anna_Shepulova Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: mojewlasne