Wyborny galaretkowiec na biszkopcie. Doskonały przepis na pyszne ciasto
Galaretka urozmaici niejedno ciasto. Kolorowe owocowe kostki będą idealnie komponować się z delikatnym kremem śmietanowym, którym przełożymy niezwykle wilgotny i lekki biszkopt. Jeśli marzy się wam bogaty w smaki i tekstury deser — ten przepis jest dla was.
Galaretka jest prostym w przygotowaniu deserem, który często wykorzystujemy jako składnik ciast bez pieczenia takich jak np. śmietanowiec czy niezwykle pyszny specjał z bananami. Tym razem kolorowe kostki rarytasu dodamy do kremu, którym przełożymy puszysty biszkopt. Skusicie się?
Przepis na wyśmienity galaretkowiec na biszkopcie
Składniki na biszkopt:
5 dużych jaj
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
pół szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżki oleju
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki gorącej wody
1 opakowanie cukru wanilinowego
szczypta soli
cukier puder do posypania
Składniki na krem:
4 galaretki różnego koloru
500 ml dobrze schłodzonej śmietany kremówki
4 łyżki cukru pudru
2 łyżki żelatyny
wrzątek
Przygotowanie biszkoptu:
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170 stopni Celsjusza. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i natłuszczamy ją olejem. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli.
W trakcie miksowania dodajemy i cukier wanilinowy. Nie wyłączając miksera, do masy wlewamy wodę, olej oraz żółtka, a następnie powoli wsypujemy przesiane przez sito mąki i cukier. Gdy składniki się połączą, surowe ciasto przelewamy do formy.
Pieczemy je około 25 minut. Biszkopt chłodzimy, stopniowo uchylając drzwiczki piekarnika. Wystudzony wypiek rozcinamy na dwa, równej grubości blaty. Przekładamy je kremem wymieszanym z galaretkami.
Przygotowanie kremu:
Każdą galaretkę rozpuszczamy w 400 ml wrzątku. Schłodzone, lecz nie w pełni zestalone galaretki przelewamy do wyłożonych folią spożywczą keksówek. Odstawiamy je na bok. Pół szklanki wrzątku łączymy z żelatyną, mieszając do czasu, aż proszek się rozpuści.
Pozostawiamy do przestygnięcia. Kremówkę ubijamy na sztywną pianę. Następnie, cały czas miksując, wlewamy do niej schłodzoną żelatynę. Gotowe galaretki kroimy w sześciany i wrzucamy je do kremu. Przekładamy nim biszkopty. Wierzch ciasta posypujemy cukrem pudrem.
Źródło zdjęcia: canva/Anna_Shepulova Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Cukinia a'la ananas według przepisu siostry Anastazji. Niezawodny przepis na pyszny smakołyk
Sprytny patent na kotlety mielone jak ze szkolnej stołówki. Najlepszy, niezapomniany smak
Idealnie chrupkie ogórki kiszone bez dodatku chrzanu. Zastąpisz go wyjątkowym składnikiem
Źródło: mojewlasne