Jak zrobić domową kaszankę?
Kaszanka jest specjałem, na który niektórzy nie spojrzą, ale inni się nim zajadają. Niewątpliwie jest bardzo pożywna i potrafi smakować doskonale. A wiesz jak zrobić domową kaszankę? Taką pachnącą i superświeżą? Jak się okazuje, to wcale nie jest trudne.
Kaszanę na tle innych wędlin podrobowych wyróżniają dwa charakterystyczne składniki. Jest to kasza i krew. Kaszę klasycznie dodaje się gryczaną, jednak jeśli ktoś woli kaszankę o mniej wyrazistym smaku, może użyć kaszy jęczmiennej. Obie kasze można też łączyć. Ważnym składnikiem kaszanki jest krew. Nietrudno o nią na wsi, gdy właśnie jest świniobicie. Jednak do kaszanki można też dodać krew np. kaczą.
Składniki na kaszankę powinny być wyjątkowo świeże, bo po sparzeniu wędlinę tę można jeść surowo. Jednak najwięcej wielbicieli ma kaszanka grillowana czy pieczona. Zwłaszcza taka upieczona z cebulą i np. jabłkiem. Smakuje doskonale podana z musztardą i ketchupem.
Jak zrobić domową kaszankę?
Składniki:
-
1 kg podgardla wieprzowego
-
ok. 1 kg głowizny wieprzowej
-
30-40 dag podrobów, np. wątróbki, skórek
-
4-5 ziaren ziela angielskiego
-
2-3 listki laurowe
-
1 i 1/4 kg kaszy gryczanej
-
ok. 1 i 1/4 l krwi wieprzowej
-
2 ząbki czosnku
-
1 łyżeczka majeranku
-
ok. 20 g soli na każdy 1 kg farszu
-
1/2 łyżeczki pieprzu
-
cienkie jelita wieprzowe
Przygotowanie domowej kaszanki
Podgardle, głowiznę i podroby oczyść, opłucz, włóż do garnka. Zalej gorącą wodą, dodaj ziele angielskie, listki laurowe i trochę soli. Gotuj na niedużym ogniu, aż mięso będzie miękkie.
Głowiznę oczyść z kości i chrzęści, pokrój wraz z podgardlem w małą kostkę. Pozostałe składniki przepuść przez maszynkę do mielenia. Jeśli chcesz, wątróbkę możesz drobno pokroić. Kaszę dokładnie opłucz w zimnej wodzie. Wsyp na część przecedzonego wywaru z mięsa. Ugotuj ją na sypko.
Do ugotowanej kaszy dodaj przecedzoną krew, a także rozdrobnione mięso i podroby. Masę wymieszaj, dopraw czosnkiem, majerankiem, solą i pieprzem.
Przygotowaną masą napełnij dość luźno wymyte jelita. Co ok. 20 cm skręć jelito, by podzielić kaszankę na kawałki. Dokładnie zawiąż końce.
Tak przygotowaną kaszankę włóż do gorącej wody o temperaturze ok. 80 st. C. Trzymaj ją w niej ok. 40 minut (nie gotuj!). Sparzoną kaszankę włóż do zimnej wody, a potem osącz na desce.
Na naszej stronie znajdziesz też przepis na inne, domowe specjały. Sprawdź, jak przygotować domowy salceson , a także jak zrobić pasztet z królika .
Źródło zdjęcia: canva/Zoryanchik
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: miesozerni, dobrakielbasa, kulinarnepysznoscimolki