Smakosze.pl Przepisy Jak zrobić domową kostkę rosołową? Smacznie i bez zbędnych dodatków
canva/HansJoachim, Getty Images

Jak zrobić domową kostkę rosołową? Smacznie i bez zbędnych dodatków

27 listopada 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Kostki rosołowe w sklepach pełne są chemii i soli, które nie działają pozytywnie na zdrowie czy pracę ludzkiego organizmu. Zamiast nich prezentujemy przepis na domowe kostki, z których przygotować można pyszny bulion. Korzystanie z nich jest banalnie proste, a ilość dodatkowego smaku, jaki wprowadzają do potraw, jest ogromny.

Kostki rosołowe, poza przyprawami i esencjami smakowymi, zawierają również konserwanty, stabilizatory, barwniki czy polepszacze smaku. Częste spożywanie takich składników może mieć negatywny wpływ na zdrowie, dlatego warto z nich zrezygnować.

Domowe kostki rosołowe mają jedną ogromną zaletę nad sklepowymi - doskonale wiemy, co znajduje się w ich składzie. Dzięki temu można skutecznie kontrolować ilość przyjmowanej soli oraz ogólny skład diety, co nie jest tak proste przy używaniu gotowych kupnych kostek bulionowych.

Przepis na domowe kostki rosołowe

Składniki:

  • 2 cebule

  • 6 łyżek oliwy

  • 3 ząbki czosnku

  • 2 liście laurowe

  • 4 ziela angielskie

  • 4 kapelusze suszonych grzybów

  • 1 por

  • 1 włoszczyzna

  • 2 łyżki sosu sojowego

  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

  • 100 g soli

  • pieprz

  • 1 łyżeczka kurkumy, oregano, tymianku, słodkiej papryki chili

  • 2 łyżki siekanej natki pietruszki

  • pół szklanki startego parmezanu

  • pół szklanki wina czerwonego

  • 1 szklanka wody

Zacznij do obrania cebuli i pokrojenia jej w kostkę. Na 3 łyżkach oliwy podsmaż ją na patelni, aż uzyskasz złocistą barwę. Dodaj siekany czosnek, liście laurowe, ziela angielskie oraz suszone grzyby. Pora obierz z wierzchniej warstwy, opłucz i pokrój na półplasterki. Wrzuć do cebuli i dodaj 3 kolejne łyżki oliwy.

Warzywa z włoszczyzny umyj, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dodaj do cebuli i smaż, aż większość wody z nich odparuje. Wlej sos sojowy, koncentrat pomidorowy oraz wszystkie suszone przyprawy wraz z solą. Wymieszaj dokładnie.

Zalej warzywa wodą oraz winem. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 10 minut bez przykrycia. Na koniec dodaj siekaną pietruszkę, zdejmij z ognia i wymieszaj ze startym parmezanem. Zmiksuj warzywa blenderem i przełóż je do plastikowych foremek na lód. Wstaw je do zamrażalnika i zamroź. Gotowe kostki wystarczy wrzucić do potrawy. Smacznego.

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić pyszny rosół Anny Lewandowskiej. W tym tekście z kolei wyjaśniamy, dlaczego szefowie kuchni wlewają do rosołu odrobinę octu.

Rosół

Źródło zdjęcia: canva/valentynsemenov

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: kwestiasmaku Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy