Niecodzienny przepis na rosół od Anny Lewandowskiej
Anna Lewandowska doskonale wie, jak poprawnie się odżywiać, jest w końcu z wykształcenia dietetykiem. Jej rosół jest genialną zupą, której smak i aromat jest nieporównywalny. Wszystko uzyskuje dzięki specyficznej technice dodawania składników co minutę.
Rosół jest zupą, którą każdy z nas doskonale zna. Dzięki dużej zawartości mięsa, przypraw oraz warzyw korzeniowych wywar nabiera pięknego koloru, pysznego smaku i wyjątkowego aromatu.
Anna Lewandowska swój rosół pięciu przemian gotuj w bardzo określony sposób, co dzięki niej poprawia jego właściwości prozdrowotne. Poniżej zamieszczamy przepis.
Przepis na rosół Anny Lewandowskiej
Składniki:
1 kurczak
porcja wołowiny
4 marchewki
2 pietruszki
2 cebule
3 ząbki czosnku
1 seler
sól
pieprz
łyżeczka imbiru
łyżeczka soli
łyżeczka pieprzu cayenne
3 liście laurowe
6 kulek ziela angielskich
łyżeczka tymianku
łyżeczka kminku
łyżeczka kurkumy
4 łyżki octu balsamicznego
Zacznij od wlania do garnka 5 litrów czystej i zimnej wody. Wrzuć do niej kurczaka, wołowinę, tymianek, kurkumę, ocet oraz kminek. Gotuj następnie wywar przez 1,5 godziny.
Po tym czasie każdy kolejny składnik należy dodawać równo co minutę - według Anny Lewandowskiej jest to bardzo ważne. Do garnka włóż po kolei marchewkę, pietruszkę, opalone cebule, selera i czosnek.
Gdy wrzucisz ostatni ząbek czosnku, dodaj imbir, pieprz cayenne, liście laurowe, ziele angielskie oraz sól morską. Taki rosół należy gotować jeszcze kolejne 1,5 godziny.
Jeśli masz ochotę na więcej przepisów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić najlepsze śledzie w oleju. Ten tekst prezentuje recepturę na litewskie cepeliny.
Źródło zdjęcia: canva/Mariha-kitchen, Getty Images
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Przepis na wyborne kotlety rybne - w sam raz na piątkowy obiad
Przepis Ewy Wachowicz na szybkie śledzie ze śmietaną, cebulą i jabłkiem
Źródło: hpba.pl