Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Niecodzienny przepis na rosół od Anny Lewandowskiej
Adam Moskal
Adam Moskal 22.10.2021 02:00

Niecodzienny przepis na rosół od Anny Lewandowskiej

Rosół Anny Lewandowskiej
TRICOLORS/East News; gbh007, Getty Images

Anna Lewandowska doskonale wie, jak poprawnie się odżywiać, jest w końcu z wykształcenia dietetykiem. Jej rosół jest genialną zupą, której smak i aromat jest nieporównywalny. Wszystko uzyskuje dzięki specyficznej technice dodawania składników co minutę.

Rosół jest zupą, którą każdy z nas doskonale zna. Dzięki dużej zawartości mięsa, przypraw oraz warzyw korzeniowych wywar nabiera pięknego koloru, pysznego smaku i wyjątkowego aromatu.

Anna Lewandowska swój rosół pięciu przemian gotuj w bardzo określony sposób, co dzięki niej poprawia jego właściwości prozdrowotne. Poniżej zamieszczamy przepis.

Przepis na rosół Anny Lewandowskiej

Składniki:

  • 1 kurczak

  • porcja wołowiny

  • 4 marchewki

  • 2 pietruszki

  • 2 cebule

  • 3 ząbki czosnku

  • 1 seler

  • sól

  • pieprz

  • łyżeczka imbiru

  • łyżeczka soli

  • łyżeczka pieprzu cayenne

  • 3 liście laurowe

  • 6 kulek ziela angielskich

  • łyżeczka tymianku

  • łyżeczka kminku

  • łyżeczka kurkumy

  • 4 łyżki octu balsamicznego

Zacznij od wlania do garnka 5 litrów czystej i zimnej wody. Wrzuć do niej kurczaka, wołowinę, tymianek, kurkumę, ocet oraz kminek. Gotuj następnie wywar przez 1,5 godziny.

Po tym czasie każdy kolejny składnik należy dodawać równo co minutę - według Anny Lewandowskiej jest to bardzo ważne. Do garnka włóż po kolei marchewkę, pietruszkę, opalone cebule, selera i czosnek.

Gdy wrzucisz ostatni ząbek czosnku, dodaj imbir, pieprz cayenne, liście laurowe, ziele angielskie oraz sól morską. Taki rosół należy gotować jeszcze kolejne 1,5 godziny.

Jeśli masz ochotę na więcej przepisów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić najlepsze śledzie w oleju. Ten tekst prezentuje recepturę na litewskie cepeliny.

Rosół

Źródło zdjęcia: canva/Mariha-kitchen, Getty Images

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: hpba.pl

Zapraszamy na nasz Instagram