Jak zrobić domową metkę? Kultowy specjał w najlepszym wydaniu
Metka to pomysł na wyśmienity dodatek do kanapek. Ten kultowy specjał PRL-u przygotujesz samodzielnie w domu. Do metki koniecznie dodaj prażoną cebulkę, a będzie przepyszna. Jak zrobić domową metkę?
Metka to kultowe danie PRL-u- mięsna potrawka do chleba z surowej wieprzowiny i przypraw, najczęściej przygotowywana w formie kiełbasy, była hitem każdej imprezy i spotkań w większym gronie. Metkę możesz przygotować samodzielnie, wystarczy kilka prostych składników.
Do metki koniecznie dodaj prażoną cebulkę, będzie jeszcze smaczniejsza. Potrawkę zrób w specjalnych osłonkach białkowych lub flakach, możesz również pominąć ten krok i przygotować metkę w formie smarowidła- wystarczy, że przygotowaną pastę włożysz do sparzonego słoika.
Domowa metka
Składniki:
-
1 kg boczku
-
pieprz do smaku
-
10 g cebuli prażonej
-
łyżka soli
-
suszony majeranek
Dodatkowo:
-
flaki lub osłonki białkowe
Jak zrobić domową metkę?
Z boczku odkrój skórkę, mięso oprósz solą, pieprzem, majerankiem i wstaw do lodówki na 2 doby. Po tym czasie boczek zmiel w maszynce do mięsa razem z cebulką prażoną.
W razie potrzeby dopraw metkę i przełóż całość do jelita lub osłonki (przygotuj je według instrukcji), zwiąż i wstaw do lodówki. Mięso będzie świeże do tygodnia po przygotowaniu, smacznego.
A jeśli szukacie innych pomysłów na przygotowanie smacznych kanapek, koniecznie zajrzyjcie na naszą stronę. Znajdziecie tam sprawdzone przepisy na pasty kanapkowe. Wypróbujcie np. smarowidło z makrelą i kiszonym ogórkiem albo tuńczyka na ostro .
Źródło zdjęcia: canva/ Drbouz
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Wiekowa receptura na konfiturę z róży. Przepis pochodzi z 1937 roku
-
Bosko chrupiące pieczone ziemniaki. Idealny dodatek do obiadu
-
Jak gotować fasolę, żeby nie mieć wzdęć? Wystarczą 2 proste kroki
Źródło: staregary.pl, kuchnia.wp.pl