Cudowna pasta do kanapek z tuńczyka w nieco ostrzejszym wydaniu
Jeśli jesteście miłośnikami past do pieczywa, z pewnością znacie już pastę z tuńczyka. Zwykle dodaje się do niej jajko i majonez. Dziś podamy wam jednak przepis na pastę z tuńczyka w nieco ostrzejszym wydaniu. Będzie cudowna do kanapek na śniadanie lub kolację.
Rybne pasty należą do jednych z najzdrowszych i najsmaczniejszych. Do ich przygotowania można wykorzystać ryby wędzone lub z puszki. My sięgnęliśmy po tę drugą wersję, bo tuńczyka z puszki zwykle mamy w kuchennych zapasach. I naprawdę warto go mieć.
Cudowna pasta do kanapek z tuńczyka w nieco ostrzejszym wydaniu
Składniki:
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
1 kiszony ogórek
pół pęczka koperku
2 łyżki majonezu
1 łyżka ketchupu
1/2 łyżeczki soku z cytryny
kilka kropel tabasco lub ostrej pasty paprykowej
sól, pieprz
Przygotowanie pasty z tuńczyka
Tuńczyka odsącz z zalewy. Mięso rozdrobnij przy pomocy widelca. Kiszony ogórek pokrój w drobną kostkę. Koperek opłucz, osusz, posiekaj.
Do rozdrobnionych składników dodaj majonez i ketchup, wymieszaj. Pastę dopraw do smaku sokiem z cytryny, tabasco, solą i pieprzem.
Przygotowaną pastę podawaj do pieczywa. Możesz nią też serwować na pieczywie chrupkim czy krakersach.
Wskazówka: Do tej pasty możesz też dodać 1-2 ugotowane na twardo i posiekane jajka. Pasta stanie się jeszcze bardziej pożywna.
W naszym serwisie znajdziesz też inne przepisy na pyszne pasty. Sprawdź, jak przygotować pastę z kurczaka, a także jak zrobić pastę jajeczną.
Źródło zdjęcia: canva/al62
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: winiary