Smakosze.pl Przepisy Jak zrobić domowe cebularze?
canva/marcinm111

Jak zrobić domowe cebularze?

27 września 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Cebularz jest tradycyjnym, lubelskim przysmakiem. Drożdżowe bułeczki, na które kładzie się charakterystyczny, cebulowo-makowy farsz nie mają sobie równych. Doskonale smakują na śniadanie czy przekąskę. Zobacz jak zrobić domowe cebularze.

Cebulę dodaje się do dań wytrawnych, mak zwykle do słodkich. A cebularze łączą w sobie oba te składniki i to z naprawdę smacznym efektem. Przygotowując je, warto sobie rozłożyć pracę w czasie. Farsz można bowiem przygotować dzień wcześniej.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Jak zrobić domowe cebularze?

Składniki:

na farsz:

  • 2 cebule

  • 2 łyżki oleju

  • 2 łyżki maku

  • sól

na ciasto:

  • 50 g świeżych drożdży

  • 1 szklanka mleka

  • 1 łyżka cukru

  • 500 g mąki

  • 1 jajko

  • sól

  • 2 łyżki masła

Przygotowanie cebularzy

Na farsz cebulę obierz, pokrój w kostkę. Zeszklij na oleju, dodaj mak, chwilę przesmaż mieszając. Oprósz solą.

Na ciasto drożdże wkrusz do letniego mleka. Rozmieszaj je z cukrem i 2 łyżkami mąki, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Do mąki dodaj wyrośnięty rozczyn, połowę rozkłóconego jajka, dużą szczyptę soli i stopione masło. Wyrób gładkie, drożdżowe ciasto. Przykryj je ściereczką, odstaw do wyrośnięcia.

Ciasto podziel na kilkanaście części. Z każdej uformuj okrągły placuszek. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstaw do wyrośnięcia.

Obwód każdego placuszka posmaruj resztą jajka. Na środku połóż trochę farszu. Cebularze wstaw do piekarnika o temp. 180 st. C i piecz ok. 20 minut.

Na naszych stronach znajdziecie też inne przepisy na pyszne wypieki. Przetestujcie domowe, ciepłe bułeczki , a także słodkie bułeczki cynamonowe .

ciasto drożdżowe
ciasto drożdżowe

Źródło zdjęcia: canva/vikif

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: kwestiasmaku

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy