Jak zrobić domowy kisiel? Nie ma nic prostszego
Jak zrobić domowy kisiel? Wystarczą ulubione owoce, cukier i mąka ziemniaczana. Poznaj przepis na kisiel z wiśni i jagód z dodatkiem mielonego cynamonu. Przyprawa wzmacnia smak owoców i sprawia, że smakuje najlepiej. Poznaj prosty przepis na domowy kisiel.
Kisiel to świetna przekąska i deser dla całej rodziny. Zwykle kupujemy gotowy produkt, jednak w nim nie mamy owoców. Jeśli chcesz przygotować deser, w którym są całe kawałki wyśmienitych wiśni i jagód, to ten przepis jest stworzony właśnie dla Ciebie.
Deser możesz posłodzić cukrem, możesz również zamienić go na ksylitol, co znacznie obniża kaloryczność kisielu, przy czym nie wpływa na jego smak. Do deseru koniecznie dodaj również szczyptę mielonego cynamonu, ponieważ rewelacyjnie podkreśla aromat owoców
Do przygotowania deseru wykorzystaj owoce świeże lub mrożone. Mrożonki wyjmij z lodówki kilka godzin wcześniej, aby rozmroziły się w temperaturze pokojowej. Kisiel zrobisz również ze świeżych truskawek, malin, borówek, śliwek, a także z soku zagęszczonego- tu poznasz przepis na szybki kisiel z soku , jest pyszny.
Domowy kisiel z wiśni i jagód
Składniki:
-
1,5 szklanki wiśni
-
0,5 szklanki jagód
-
3 łyżki cukru lub ksylitolu
-
4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
-
szczypta cynamonu
Jak zrobić domowy kisiel?
Wydryluj wiśnie, następnie przełóż je do garnka. Dodaj jagody, wlej 2,5 szklanki wody, dodaj cukier i szczyptę cynamonu , następnie gotuj przez około 2-3 minuty.
Mąkę ziemniaczaną dokładnie wymieszaj w 100 ml wody, następnie dodaj do gotujących się owoców, zmniejsz ogień i gotuj, stale mieszając, aż powstanie gęsty kisiel. Dopraw go do smaku cukrem i cynamonem, smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/ NelliSyr
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jak zrobić tradycyjne kiszone pomidory? Pyszny dodatek do sałatek
-
O jakiej porze najlepiej pić kawę? Rozwiewamy wszelkie wątpliwości
-
Co zrobić, żeby mięso było miękkie i soczyste? Mamy garść praktycznych wskazówek
Źródło: kwestiasmaku.com