Smakosze.pl
Co zrobić, żeby mięso było miękkie i soczyste?

canva/Boris Yatsenko

Co zrobić, żeby mięso było miękkie i soczyste? Mamy garść praktycznych wskazówek

16 Maja 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Przygotowujecie mięso na obiad, a potem okazuje się, że jest twarde i suche? Wiemy, co zrobić, by to zmienić. Warto wypróbować na przykład dodatek octu czy marynowanie w nabiale. Skorzystajcie z naszych porad, a już zawsze uzyskacie smaczne i soczyste potrawy.

Po mięso sięga wielu smakoszy. Choć jego obróbka termiczna wydaje się prosta, zdarza się, że mimo starań, efekt nie zachwyca. Sposobów na uzyskanie delikatnego i smacznego specjału jest kilka. Są one banalnie proste. Koniecznie spróbujcie.

Placki ziemniaczane wyjdą kompletnie do niczego?

3 najgorsze błędy podczas przyrządzania placków ziemniaczanych

CZYTAJ DALEJ

5 sposobów na miękkie i soczyste mięso

1. Zamarynujcie mięso w nabiale

Umieszczenie produktu w maślance, zsiadłym mleku lub jogurcie i pozostawienie go na 24 godziny w lodówce sprawi, że zmięknie. Zawarte w mlecznych wyrobach substancje będą bowiem hydrolizowały białka mięsa, dzięki czemu jego przyrządzenie stanie się prostsze. efektem będą soczyste i delikatne potrawy.

2. Wykorzystajcie ocet

Marynowanie jest doskonałym sposobem na nadanie soczystości mięsnym kawałkom. Do sporządzenia mieszanki, w której zanurzymy mięso, warto wykorzystać ocet. Zadziała on podobnie jak nabiał, nadając potrawom przyjemnej konsystencji. Można go też po prostu wlać do mięsnych potraw na kwadrans przed zakończeniem gotowania.

3. Podsmażcie mięso na patelni

Zabieg ten sprawdzi się, gdy przyrządzamy potrawy w piecu lub dusimy mięsne rarytasy. Wybierzmy pozbawiony aromatu olej rzepakowy lub masło klarowany i szybko przesmażmy produkt na większy ogniu. Powstająca na powierzchni produktu delikatna skorupka uniemożliwi uwolnienie się soków i sprawi, że po przyrządzeniu mięso będzie rozpływać się w ustach.

4. Obłóżcie porcje mięsne owocami

Do poprawy konsystencji rarytasu dobrze nadają się kwaśne owoce takie jak cytryna czy kiwi. Ta pierwsza — choć idealna do marynat — nie zawsze pasuje smakiem i wymaga aż doby namaczania. Obłożenie przyrządzanych kawałków plastrami kiwi przyniesie rezultat szybciej — już po 3 godzinach zawarty w owocu enzym powinien zmiękczyć mięso.

5. Obtoczcie mięso w białku

Efekt, jaki uzyskamy po upieczeniu posmarowanego kurzym specjałem mięsa, będzie prawie taki sam jak w przypadku obsmażania. Na powierzchni przyrządzanej porcji pojawi się otoczka, która uniemożliwi odparowanie wilgoci zawartej w produkcie. Mięso będzie więc miękkie i soczyste.

Po więcej inspiracji do przygotowania mięs zajrzyjcie na naszą stronę. W tym artykule zdradzamy jak zrobić delikatne kotlety mielone. Ten natomiast zawiera smaczną recepturę na marynowane w piwie schabowe.

Mięso musi być soczyste i kruche

Mięso musi być soczyste i kruche

Źródło zdjęcia: canva/Yana Gayvoronskaya

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: meatmyday, tadar

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Dlaczego babcie wkładały gar z ziemniakami pod pierzynę?

Porady

Dlaczego babcie wkładały gar z ziemniakami pod pierzynę? Stara metoda była genialna

Czytaj więcej >

Porady

Jak wykorzystać w kuchni skórkę ananasa? Mamy pyszną propozycję

Czytaj więcej >
jajko na miękko

Porady

Co zrobić, aby jajka na miękko wyszły idealnie? Zdradzamy patent szefów kuchni

Czytaj więcej >

Porady

Jak przechowywać arbuza? Większość z nas popełnia poważny błąd

Czytaj więcej >
Jak najlepiej przechowywać ser żółty?

Porady

Jak najlepiej przechowywać ser żółty? Garść skutecznych porad

Czytaj więcej >
tatar

Porady

Co zrobić, aby tatar nie ciemniał? Wystarczy wlać do niego 1 popularny produkt

Czytaj więcej >