Co zrobić, żeby mięso było miękkie i soczyste? Mamy garść praktycznych wskazówek
Przygotowujecie mięso na obiad, a potem okazuje się, że jest twarde i suche? Wiemy, co zrobić, by to zmienić. Warto wypróbować na przykład dodatek octu czy marynowanie w nabiale. Skorzystajcie z naszych porad, a już zawsze uzyskacie smaczne i soczyste potrawy.
Po mięso sięga wielu smakoszy. Choć jego obróbka termiczna wydaje się prosta, zdarza się, że mimo starań, efekt nie zachwyca. Sposobów na uzyskanie delikatnego i smacznego specjału jest kilka. Są one banalnie proste. Koniecznie spróbujcie.
5 sposobów na miękkie i soczyste mięso
1. Zamarynujcie mięso w nabiale
Umieszczenie produktu w maślance, zsiadłym mleku lub jogurcie i pozostawienie go na 24 godziny w lodówce sprawi, że zmięknie. Zawarte w mlecznych wyrobach substancje będą bowiem hydrolizowały białka mięsa, dzięki czemu jego przyrządzenie stanie się prostsze. efektem będą soczyste i delikatne potrawy.
2. Wykorzystajcie ocet
Marynowanie jest doskonałym sposobem na nadanie soczystości mięsnym kawałkom. Do sporządzenia mieszanki, w której zanurzymy mięso, warto wykorzystać ocet. Zadziała on podobnie jak nabiał, nadając potrawom przyjemnej konsystencji. Można go też po prostu wlać do mięsnych potraw na kwadrans przed zakończeniem gotowania.
3. Podsmażcie mięso na patelni
Zabieg ten sprawdzi się, gdy przyrządzamy potrawy w piecu lub dusimy mięsne rarytasy. Wybierzmy pozbawiony aromatu olej rzepakowy lub masło klarowany i szybko przesmażmy produkt na większy ogniu. Powstająca na powierzchni produktu delikatna skorupka uniemożliwi uwolnienie się soków i sprawi, że po przyrządzeniu mięso będzie rozpływać się w ustach.
4. Obłóżcie porcje mięsne owocami
Do poprawy konsystencji rarytasu dobrze nadają się kwaśne owoce takie jak cytryna czy kiwi. Ta pierwsza — choć idealna do marynat — nie zawsze pasuje smakiem i wymaga aż doby namaczania. Obłożenie przyrządzanych kawałków plastrami kiwi przyniesie rezultat szybciej — już po 3 godzinach zawarty w owocu enzym powinien zmiękczyć mięso.
5. Obtoczcie mięso w białku
Efekt, jaki uzyskamy po upieczeniu posmarowanego kurzym specjałem mięsa, będzie prawie taki sam jak w przypadku obsmażania. Na powierzchni przyrządzanej porcji pojawi się otoczka, która uniemożliwi odparowanie wilgoci zawartej w produkcie. Mięso będzie więc miękkie i soczyste.
Po więcej inspiracji do przygotowania mięs zajrzyjcie na naszą stronę. W tym artykule zdradzamy jak zrobić delikatne kotlety mielone. Ten natomiast zawiera smaczną recepturę na marynowane w piwie schabowe.
Źródło zdjęcia: canva/Yana Gayvoronskaya Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jak zrobić jajka sadzone bez tłuszczu? Zdradzamy 2 najlepsze sposoby
Puszyste racuchy bez drożdży i sody. Sekret tkwi w 1 sztuczce
Która fasolka szparagowa jest lepsza? Odpowiedź nie jest oczywista
Źródło: meatmyday, tadar