Smakosze.pl Przepisy Jak zrobić domowy kotlet drwala? Idealny pomysł na apetyczny obiad
canva/ALLEKO

Jak zrobić domowy kotlet drwala? Idealny pomysł na apetyczny obiad

17 maja 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Jak zrobić domowy kotlet drwala? Danie jest rewelacyjnym pomysłem na pożywny, mięsny obiad. Soczyste kotlety schabowe w chrupiącej panierce z dodatkiem cebulki, szynki drobiowej i sera rozpływają się w ustach. Poznaj przepis na kotlet drwala, nie ma lepszego.

Kotlety schabowe to danie, które przygotujesz błyskawicznie. Wystarczy obtoczyć je w mące, jajku i bułce tartej, aby zyskały fenomenalny smak, były soczyste w środku i chrupiące z zewnątrz. Schabowe będą jeszcze smaczniejsze, gdy zapieczesz je z kilkoma dodatkami.

Żółty ser, szynka drobiowa, majonez i ketchup to sekret idealnego kotleta drwala. W daniu nie może oczywiście zabraknąć duszonej z cukrem i curry cebulki, która genialny smak i dzięki niej kotlety są aromatyczne i pyszne.

Kotlety drwala podaj z ziemniakami i ogórkiem kiszonym lub lekką surówką z pomidorów, cebuli czerwonej, ogórka i sałaty. Skrop ją delikatnie oliwą i oprósz solą i pieprzem, będzie idealnie pasować do sporych kawałków mięsa.

Domowy kotlet drwala

Składniki na 2 duże porcje:

  • 2 kawałki schabu bez kości

  • cebula biała

  • 4 plastry szynki drobiowej

  • garść startego sera żółtego

  • 2 łyżki majonezu

  • 2 łyżki ketchupu

  • szczypta cukru

  • przyprawa curry

  • sól, pieprz

  • olej rzepakowy

  • 2 jajka

  • mąka pszenna

  • bułka tarta

Jak zrobić domowy kotlet drwala?

Kawałki schabu rozbij na cienkie, duże kotlety, następnie oprósz je solą, pieprzem i obtocz kolejno w mące, rozmąconych jajkach i bułce tartej. Przygotowane kotlety smaż na rozgrzanym oleju po 2-3 minuty z każdej strony na złoty kolor.

Schabowe przełóż na ręcznik papierowy, aby oddały nadmiar tłuszczu. Cebulę posiekaj drobno i podduś na odrobinie oleju z cukrem i dużą ilością curry. Nastaw piekarnik na 180 stopni C, na ruszcie połóż usmażone kotlety.

Każdy posmaruj łyżką majonezu, poukładaj plastry szynki, wysmaruj łyżką ketchupu, dodaj cebulkę i całość oprósz startym serem. Kotlety piecz przez kilka minut, aż ser się rozpuści, smacznego.

Przygotowywanie kotletów schabowych

Źródło zdjęcia: canva/ 12MN Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: doradcasmaku.pl

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy