Smakosze.pl Przepisy Jak zrobić domowy paprykarz szczeciński? Przepis krok po kroku
commons.wikimedia.org/ Kpalion, licencja CC BY-SA 4.0

Jak zrobić domowy paprykarz szczeciński? Przepis krok po kroku

6 czerwca 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Domowy paprykarz szczeciński to prawdziwy przysmak dla całej rodziny. Aromatyczna pasta rybna smakuje wybornie z kromką świeżego pieczywa. Jak zrobić domowy paprykarz szczeciński? Poznaj prosty przepis na idealny dodatek do chleba.

Paprykarz szczeciński to kultowa konserwa z PRL-u. Puszka z masą rybną, warzywami i ryżem była prawdziwym przysmakiem i jadano ją zarówno na ciepło, jak i na zimno jako pastę do chleba. Gotowy paprykarz do tej pory spotkamy w sklepach spożywczych i marketach, ale możemy również przygotować go samodzielnie.

Domowy paprykarz jest przepyszny, ma więcej składników i przede wszystkim pozbawiony jest wzmacniaczy smaku i sztucznych konserwantów. Paprykarz po przygotowaniu również możesz trzymać w lodówce i wykorzystać w ciągu kilku najbliższych dni.

Danie podlej bulionem warzywnym , dzięki któremu paprykarz będzie jeszcze smaczniejszy. Możesz również wykorzystać odrobinę rosołu, który został z poprzedniego dnia. Jeśli nie masz wywaru, podlej danie wodą, ale nie dodawaj do niego kostki rosołowej.

Do przygotowania kultowej konserwy wykorzystaj kawałek wędzonej ryby. Gorąco polecam makrelę ze względu na jej wyjątkowy smak i wartości odżywcze. Z makreli zrobisz również wyśmienitą pastę- tu poznasz przepis na pastę kanapkową z makreli i serka mascarpone , jest idealna na śniadanie lub kolację.

Przepis na domowy paprykarz szczeciński

Składniki na 4 porcje:

  • 250 g wędzonej ryby, np. makreli

  • 200 ml bulionu warzywnego

  • marchewka

  • duża cebula

  • korzeń pietruszki

  • woreczek białego ryżu

  • łyżka koncentratu pomidorowego

  • 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej

  • pół łyżeczki ostrej papryki

  • sól, pieprz do smaku

  • 2 łyżki masła lub oleju

Jak zrobić domowy paprykarz szczeciński?

Mięso oddziel od ości i skóry i rozgnieć je widelcem, ryż ugotuj w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Marchewkę i pietruszkę zetrzyj na tarce, posiekaj drobno cebulkę.

Na rozgrzanym tłuszczu zeszklij cebulkę, następnie dodaj starte warzywa, oprósz je solą, pieprzem i smaż przez kilka minut. Wlej bulion i gotuj pod przykryciem do miękkości warzyw.

Na patelnię dodaj rybę, wsyp paprykę ostrą i słodką, odcedzony, ugotowany ryż, dokładnie wymieszaj i gotuj kilka minut, następnie dodaj przecier pomidorowy , ponownie wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem, smacznego.

Wędzona makrela

Źródło zdjęcia: canva/arfo

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kwestiasmaku.com

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy