Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Delikatna pasta kanapkowa z wędzonej makreli i serka mascarpone. Duet doskonały
Monika Dec
Monika Dec 11.03.2022 01:00

Delikatna pasta kanapkowa z wędzonej makreli i serka mascarpone. Duet doskonały

Projekt bez tytułu - 2022-03-11T204917.143
canva/afro

Szukasz pomysłu na domową pastę na kanapki? Mamy dla Ciebie smaczną propozycję. Kompozycja makreli i delikatnego serka mascarpone powinna przypaść do gustu nawet najwybredniejszym smakoszom. Wypróbujesz prosty przepis i od razu zapiszesz go w swoim zeszycie.

Popularna, łatwodostępna i tania makrela może być bazą wielu dań. Doskonale się sprawdzi m.in. jako składnik sałatek, sosów i past do kanapek. Jeśli chodzi o tę ostatnią, to Polacy szczególnie chętnie miksują makrelę z ogórkiem kiszonym oraz twarogiem (dokładny przepis na to danie znajdziecie (w tym artykule). Nie jest to jednak jedyny sposób podania tej smacznej i zdrowej ryby!

Prosty przepis na delikatną pastę kanapkową z wędzonej makreli i serka mascarpone

Lista składników:

  • 1 wędzona makrela

  • 150 serka mascarpone

  • 1 łyżka pieprzu - najlepiej zielonego

  • sól

  • sok wyciśnięty z połowy cytryny

Sposób wykonania:

Obierz ze skóry makrelę i usuń z niej ości wraz z kręgosłupem, a następnie utrzyj jej mięso z serkiem mascarpone oraz sokiem z cytryny. Dopraw pastę pieprzem i solą i schłódź w lodówce przez godzinę.

Dodatkowe porady:

  • W ten sam sposób możesz przyrządzić pastę z innych ryb m.in. łososia lub śledzia.

  • Zielony pieprz możesz zastąpić dobrej jakości świeżo zmielonym czarnym pieprzem, a sól - solą morską.

Szukasz pomysłu na inną smaczną pastę do kanapek? Polecamy przepis na niezapomnianą "Awanturkę". Hit z czasów PRL-u. Przepis na nią znajdziesz tutaj.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: "Szkoła Gotowania Marka Łebkowskiego. Doskonała Kuchnia Polska", wyd Publicat

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: