Jak zrobić domowy sorbet cytrynowy?
Marzycie o smacznym orzeźwieniu? Jeśli tak, proponujemy wam zimny deser domowej roboty. Sprawdźcie, jak zrobić słodko-kwaśny sorbet cytrynowy. Będzie kremowy, pyszny i bez zbędnej chemii. A jego przygotowanie jest naprawdę szybkie i proste. Trzeba tylko trochę poczekać, aż się zmrozi.
Choć lody można kupić przez cały rok, to jednak największym zainteresowaniem cieszą się w czasie upałów. Nic dziwnego, są na tyle zimne, że skutecznie potrafią nas schłodzić i orzeźwić.
Lody różnią się smakami, ale przede wszystkim podstawowym składnikiem. Można więc wyróżnić np. lody śmietankowe, mleczne i sorbety. Bazą do tych ostatnich jest posłodzona woda z dodatkiem zmiksowanych owoców lub soku owocowego.
Sorbety nie zawierają tłuszczu, mają więc mniej kalorii niż lody śmietankowe. Potrafią za to doskonale orzeźwić, dzięki temu, że przygotowuje się je zwykle z kwaskowych w smaku owoców.
Przepis na sorbet cytrynowy
Składniki:
-
1,5 szklanki wody
-
1,5 szklanki cukru
-
1,5 szklanki soku wyciśniętego z cytryn (5-6 sztuk)
-
szczypta soli
Przygotowanie sorbetu cytrynowego
W garnku zagotuj wodę z cukrem. Gotuj ją na niedużym ogniu bez przykrycia przez 10-15 minut, aż zgęstnieje.
Otrzymany syrop zdejmij z ognia, dodaj sól, wymieszaj, pozostaw do przestygnięcia. W tym czasie możesz wycisnąć sok z cytryn.
Do letniego syropu dodaj sok z cytryny i całość dokładnie wymieszaj. Płyn przelej przez gęste sitko, by oddzielić cytrynowe drobinki i pestki.
Gdy płyn wystygnie, wlej go do pojemnika do zamrażania. Pojemnik przykryj folią spożywczą i wstaw na kilka godzin (a najlepiej na całą noc) do zamrażarki.
Wskazówka:
Kulki lodów sorbetowych podawaj w pucharkach lub połówkach cytryn. Udekoruj je listkami świeżej mięty.
W naszym serwisie znajdziesz też przepis na lody śmietankowe , a także na lody bananowe .
Źródło zdjęcia: canva/Voyagerix
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Dlaczego w opakowaniu mięsa są dziwne wkładki? Wyjaśniamy do czego służą
-
Jak zrobić chleb bez drożdży i zakwasu? Wszystkie składniki masz w spiżarni
-
Najlepszy przepis Roberta Makłowicza na gulasz węgierski. Jak zrobić bogracz?
Źródło: kuchniadoroty