Smakosze.pl Przepisy Jak zrobić domowy sorbet cytrynowy?
canva/alexbai

Jak zrobić domowy sorbet cytrynowy?

6 czerwca 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Marzycie o smacznym orzeźwieniu? Jeśli tak, proponujemy wam zimny deser domowej roboty. Sprawdźcie, jak zrobić słodko-kwaśny sorbet cytrynowy. Będzie kremowy, pyszny i bez zbędnej chemii. A jego przygotowanie jest naprawdę szybkie i proste. Trzeba tylko trochę poczekać, aż się zmrozi.

Choć lody można kupić przez cały rok, to jednak największym zainteresowaniem cieszą się w czasie upałów. Nic dziwnego, są na tyle zimne, że skutecznie potrafią nas schłodzić i orzeźwić.

Lody różnią się smakami, ale przede wszystkim podstawowym składnikiem. Można więc wyróżnić np. lody śmietankowe, mleczne i sorbety. Bazą do tych ostatnich jest posłodzona woda z dodatkiem zmiksowanych owoców lub soku owocowego.

Sorbety nie zawierają tłuszczu, mają więc mniej kalorii niż lody śmietankowe. Potrafią za to doskonale orzeźwić, dzięki temu, że przygotowuje się je zwykle z kwaskowych w smaku owoców.

Przepis na sorbet cytrynowy

Składniki:

  • 1,5 szklanki wody

  • 1,5 szklanki cukru

  • 1,5 szklanki soku wyciśniętego z cytryn (5-6 sztuk)

  • szczypta soli

Przygotowanie sorbetu cytrynowego

W garnku zagotuj wodę z cukrem. Gotuj ją na niedużym ogniu bez przykrycia przez 10-15 minut, aż zgęstnieje.

Otrzymany syrop zdejmij z ognia, dodaj sól, wymieszaj, pozostaw do przestygnięcia. W tym czasie możesz wycisnąć sok z cytryn.

Do letniego syropu dodaj sok z cytryny i całość dokładnie wymieszaj. Płyn przelej przez gęste sitko, by oddzielić cytrynowe drobinki i pestki.

Gdy płyn wystygnie, wlej go do pojemnika do zamrażania. Pojemnik przykryj folią spożywczą i wstaw na kilka godzin (a najlepiej na całą noc) do zamrażarki.

Wskazówka:

Kulki lodów sorbetowych podawaj w pucharkach lub połówkach cytryn. Udekoruj je listkami świeżej mięty.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis na lody śmietankowe , a także na lody bananowe .

wyciskanie soku z cytryny
wyciskanie soku z cytryny

Źródło zdjęcia: canva/Voyagerix

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchniadoroty

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy