Smakosze.pl Przepisy Babcia Kazia zdradza, jak zrobić doskonałe knedle ze śliwkami. Sekret tkwi w proporcjach
canva/grafvision

Babcia Kazia zdradza, jak zrobić doskonałe knedle ze śliwkami. Sekret tkwi w proporcjach

4 września 2022

Szukacie przepisu na knedle ze śliwkami? Babcia Kazia zna sekret miękkiego i rozpływającego się w ustach rarytasu. Odpowiednie i z umiarem dozowanie mąki pszennej sprawi, że ciasto nie wyjdzie twarde. Gdy już będzie gotowe, wypełnianie go śliwkami nie sprawi wam żadnych trudności. Spróbujecie?

Miękkie i delikatne ciasto na knedle ze śliwkami uzyskamy tylko wtedy, gdy podczas przygotowania masy będziemy stopniowo wsypywać mąkę pszenną. Chodzi o to, by nie wsypać jej za dużo, a tylko tyle, ile jest niezbędne. Prosta taktyka, którą znała babcia Kazia, zawsze się sprawdza. Tak smacznego dania dawno nie jedliście.

Przepis na smakowite knedle ze śliwkami

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków

  • 2 jajka

  • 20-30 dag mąki pszennej

  • 1/2 kg śliwek, najlepiej węgierek

  • 1 płaska łyżeczka cynamonu

  • 1-2 łyżki cukru pudru + do podania

  • sól

Jak przygotować smakowite knedle ze śliwkami?

Ziemniaki obieramy i myjemy. W garnku zagotowujemy wodę, solimy ją delikatnie. Następnie wrzucamy pokrojone w kostkę warzywo i gotujemy je do miękkości. Odcedzamy i rozgniatamy. Odstawiamy na bok.

Śliwki myjemy i rozcinamy na połówki, jednocześnie usuwając pestki. Słodzimy je wedle uznania i wsypujemy cynamon. Starannie mieszamy składniki.

Gdy purée ziemniaczane ostygnie, wsypujemy do niego około 200 g mąki i wbijamy jaja. Wyrabiamy ciasto suchymi, lekko oprószonymi mąką dłońmi. Jeśli masa nadal będzie mało spójna, wsypujemy jeszcze trochę mąki i zagniatamy chwilę dłużej.

Z ciasta formujemy kulki. Każdą z nich rozpłaszczamy na cienki placek i wypełniamy jedną śliwką. Starannie zlepiamy.

Knedle ze śliwkami gotujemy w osolonym wrzątku 5 minut od momentu, w którym rarytas wypłynie na powierzchnię płynu. Podajemy na ciepło, posypane cukrem pudrem. Smacznego.

Po inne przepisy na przysmaki ze śliwkami zajrzyjcie na naszą stronę. W tym artykule zdradzamy, jak Ewa Wachowicz przygotowuje sernik z tymi owocami. Ten natomiast zawiera znakomitą recepturę na aromatyczny kompot śliwkowy , który rozgrzeje was w chłodniejsze wieczory.

Knedle ze śliwkami są wyśmienite
canva/Darius Dzinnik / 500px

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy