Smakosze.pl
Placki ziemniaczane z kalafiorem i czosnkiem

Canva / Tanya145

Oprócz ziemniaków postaw na jeszcze jedno warzywo. Placki ziemniaczane nigdy nie były tak kuszące

1 Września 2022

Autor tekstu:

Redakcja smakosze.pl

Placki ziemniaczane z kalafiorem to niebanalna odsłona dobrze znanego wszystkim dania. Są proste w przygotowaniu, a przy tym niedrogie. Placki ziemniaczane z kalafiorem możesz podawać jako samodzielne danie, z ulubionymi sosami, a nawet jako dodatek do obiadu.

Placki ziemniaczane z kalafiorem, to danie wyjątkowo aromatyczne. Poza samym kalafiorem mają w sobie czosnek, cebulę oraz szczypiorek, tak bardzo lubiane w polskiej kuchni. Kasza manna to z kolei dodatek, dzięki któremu nasze placki wyjdą niezwykle chrupiące.

Dlaczego do kawy warto wsypać szczyptę cynamonu? Efekt powala na łopatki

Dlaczego do kawy warto wsypać szczyptę cynamonu? Efekt powala na łopatki

CZYTAJ DALEJ

Przepis na placki ziemniaczane z kalafiorem

Składniki:

  • ok. 1 kg obranych ziemniaków (10 średnich sztuk)

  • 1/2 kalafiora

  • 2 średnie jajka

  • ok. 3 łyżek mąki pszennej

  • 2-3 łyżki kaszy manny

  • pęczek szczypiorku

  • mała cebula

  • 2-3 ząbki czosnku

  • sól i pieprz- ok. 1 płaskiej łyżeczki każdej przyprawy

  • olej do smażenia

Przepyszne placki ziemniaczane z kalafiorem krok po kroku

Przygotowania zacznij od przygotowania kalafiora. Odetnij różyczki i ugotuj je w osolonej wodzie. Wodę szybko doprowadź do wrzenia a następnie zmniejsz moc palnika. Gotuj kalafiora do miękkości, odcedź na durszlaku i posiekaj na drobne kawałeczki. Placki ziemniaczane z kalafiorem nie lubią nadmiaru wody, dlatego po ugotowaniu, osusz warzywo na suchej patelni.

Ziemniaki zetrzyj na tarce lub za pomocą malaksera. Jeśli chcesz, aby Twoje placki ziemniaczane z kalafiorem były bardziej gładkie i spoiste, użyj najmniejszych oczek. Grubiej starte warzywo doda więcej tekstury w daniu. Starte ziemniaki również odsącz z nadmiaru wody, np. za pomocą czystej ściereczki.

Posiekaj cebulę i szczypiorek, a czosnek przeciśnij przez praskę. Następnie połącz wszystkie składniki na placki ziemniaczane z kalafiorem i dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.

Na patelni rozgrzej tłuszcz. Nakładaj łyżką kolejne porcje ciasta. Kiedy placki zrobią się rumiane z jednej strony, przewracaj je na drugą. Placki ziemniaczane z kalafiorem powinny smażyć się ok 2-3 minuty na stronę. Jeśli rumienią się zbyt szybko lub zbyt wolno - wyreguluj moc palnika.

Usmażone placki ziemniaczane z kalafiorem odkładaj z patelni na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Odsączysz je z nadmiaru tłuszczu przed podaniem, dzięki czemu będą smaczniejsze.

Placki ziemniaczane z kalafiorem są najlepsze świeżo po usmażeniu. Możesz jeść je same, podać np. z sosem jogurtowym lub z ulubioną sałatką ze świeżych warzyw. Godny polecenia jest także przepis na puszyste smakołyki. Jakiś czas temu prezentowaliśmy sztuczkę na chrupiące placki ziemniaczane.

Canva / vm2002

Canva / vm2002

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi:

Redakcja smakosze.plAutor

Redakcja smakosze.pl każdego dnia serwuje najlepsze przepisy na potrawy rozpływające się w ustach. Codziennie dostarczamy też najpikantniejsze plotki ze świata kulinarnego showbiznesu.

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

golonka

Przepisy

Golonka pieczona w kiszonej kapuście. Wymarzone danie na zimowe dni

Czytaj więcej >
placki ziemniaczane

Przepisy

Chrupiące placki ziemniaczane bez tajemnic. Kucharz zdradził 4 swoje triki

Czytaj więcej >
surówka z pora

Przepisy

Posiekał 6 składników i wymieszał z sosem. Ta surówka z pora to prawdziwy hit

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Następnym razem do ciasta na racuchy dodaj ten owoc. Wyjdą idealnie puszyste

Czytaj więcej >
pieczone ziemniaki

Przepisy

Gessler obtacza w nich ziemniaki i wkłada do piekarnika. Są chrupiące i aromatyczne

Czytaj więcej >
gołąbki

Przepisy

Wachowicz zalewa gołąbki uwielbianą zupą. Ten wybór bije na głowę wszystkie sosy

Czytaj więcej >