Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Sposób na idealne ciasto na naleśniki. Zawsze wychodzą cienkie i elastyczne
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 04.09.2022 07:50

Sposób na idealne ciasto na naleśniki. Zawsze wychodzą cienkie i elastyczne

Sposób na idealne ciasto na naleśniki. Zawsze wychodzą cienkie i elastyczne
canva/SasaJo

Masz nieco więcej czasu na przygotowanie śniadania? Zaserwuj rodzinie naleśniki. Sekretem doskonałych naleśników jest odpowiednio przygotowane ciasto. Właściwe proporcje mleka, wody gazowanej i mąki zapewniają połowę sukcesu. Ciasto musi jeszcze odpocząć przed smażeniem w ciepłym miejscu, a wtedy naleśniki wyjdą idealnie puszyste i delikatne.

Naleśniki to świetny pomysł na pyszne śniadanie dla całej rodziny. Naleśniki podajmy z ulubioną konfiturą, dżemem, serkiem wanilinowym. Możemy wykorzystać również sos czekoladowy, masło orzechowe, bitą śmietanę, owoce. Gwarantujemy, że każda wersja będzie smakować i wyglądać obłędnie.

Ciasto naleśnikowe musi mieć odpowiednią konsystencję, nie może być ani zbyt gęste, ani zbyt rzadkie, ponieważ nie usmaży się tak, jak powinno. Do ciasta dodajmy niewielką ilość oleju, dzięki czemu będziemy mogli smażyć naleśniki na minimalnej ilości tłuszczu.

Ciasto naleśnikowe przygotujemy z prostych składników: mąki, cukru, mleka, soli, wody gazowanej i jajek. Te produkty większość z nas ma w swojej kuchni. Naleśniki są więc smaczną i tanią opcją śniadania dla wszystkich.

Najlepszy przepis na ciasto naleśnikowe. Naleśniki wyjdą puszyste i delikatne

Składniki:

  • szklanka mleka

  • szklanka wody gazowanej

  • 1,5 szklanki mąki pszennej

  • opakowanie cukru wanilinowego

  • 2 jajka

  • szczypta soli

  • łyżka oleju do ciasta + olej do smażenia

Jak zrobić najsmaczniejsze ciasto naleśnikowe?

Mąkę przesiej do miski, dodaj szczyptę soli, cukier wanilinowy, wymieszaj. W osobnej misce wymieszaj wodę, mleko, jajka i olej. Następnie przelej do suchych składników, zmiksuj na jednolitą masę.

Ciasto naleśnikowe przykryj ściereczką odstaw na 15 minut. Następnie jeszcze raz wymieszaj. Naleśniki smaż na niewielkiej ilości oleju po kilka minut z każdej strony, na złoty kolor.

Naleśniki przełóż na ręcznik papierowy, żeby oddały nadmiar tłuszczu i podaj z ulubionymi dodatkami. Polecam domowe dżemy i konfitury, np. dżem z czarnej porzeczki i dżem wiśniowy.

Naleśniki
canva/Aleksandrs Samuilovs

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis