Smakosze.pl Przepisy Jak zrobić gęstą i pożywną grochówkę?
canva/ arfo, Getty Images

Jak zrobić gęstą i pożywną grochówkę?

7 września 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Grochówka należy do absolutnej klasyki polskiej kuchni. Zupa nie jest zaliczana do skomplikowanych dań, ale przed jej przygotowaniem warto zastosować się do kilku wskazówek. Najważniejsze są proporcje grochu do wywaru - nie wolno wlać zbyt dużo wody, aby zupa nie stała się za rzadka.

Zupa grochowa kojarzy się najczęściej z daniem podawanym na festynach czy innych publicznych uroczystościach. Wielki gar grochówki zawsze stał na gazie, a głodni bawiący się mogli jej skosztować nawet w najzimniejsze dni.

Jeśli zauważysz, że grochówka nie jest odpowiednio gęsta, jak powinna, odlej 2 szklanki zupy bez mięsa i zblenduj je w blenderze. Zmiksowany groch i warzywa zagęszczą ją i nie będzie konieczności dodawania do niej mąki.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na gęstą grochówkę

Masz ochotę na więcej ciekawych przepisów? Sprawdź ten artykuł , w którym uczymy, jak zrobić Delikatne i lekkie kotlety ruskie z ziemniakami i twarogiem. W tym tekście z kolei zdradzamy genialne triki na klasyczną zupę pomidorową.

Składniki:

  • 2 szklanki łuskanego grochu

  • 250 g wędzonych żeberek

  • 1 marchewka

  • 2 łodygi selera naciowego

  • 1 por

  • 3-4 gałązki pietruszki

  • 500 g ziemniaków

  • 1 1/2 łyżki majeranku

  • 100 g boczku wędzonego

  • 2 cebule

  • sól

  • czarny pieprz

Zacznij od namoczenia grochu w wodzie. Zalej go zimną wodą i odstaw na cały dzień. Po namoczeniu zlej z niego wodę, przepłucz i zalej dwoma litrami czystej wody. Dodaj marchewkę, seler, por, pietruszkę i 1 cebulę, doprowadź do wrzenia i gotuj 30 minut.

Do zupy wrzuć żeberka. Marchewkę zetrzyj na tarce i wrzuć do garnka, a resztę warzyw wyjmij z wywaru. Gotuj zupę, aż mięso zacznie odchodzić od kości - następnie wyłów je i rozdrobnij na mniejsze kawałki.

Na 20 minut przed końcem gotowania dodaj umyte, obrane i pokrojone w kostkę kartofle oraz majeranek. Gdy ziemniaki będą miękkie, grochówka jest gotowa do jedzenia. Smacznego.

Grochówka

Źródło: canva/dlerick, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: pobitegary.com

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy