Delikatne i lekkie kotlety ruskie z ziemniakami i twarogiem
Kotlety ruskie to doskonały sposób na szybki i niedrogi obiad, do którego wykorzystuje się ugotowane ziemniaki. Receptura ta przypomina w smaku pierogi ruskie, ponieważ korzysta się z tych samych składników. Wybornie smakuje z surówkami lub sosem grzybowym.
Kotlety ruskie są wariacją farszu do pierogów ruskich, który umożliwia zrobienie dania o podobnym smaku, lecz zupełnie innej fakturze. Pierogi nie są bowiem panierowane bułką tartą, prawda?
W wielu domach po obiedzie zostają ugotowane ziemniaki. Obieramy ich zbyt dużą ilość, a następnie nie jesteśmy w stanie ich przejeść. Te kotlety są idealne, aby spożytkować ich nadmiar w smaczny i sycący sposób.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na kotlety ruskie
Potrzebujesz więcej przepisów na pyszne potrawy? Sprawdź ten tekst, w którym zdradzamy, jak przygotować idealne ruskie pierogi. Tutaj wyjaśniamy, jak gotować ziemniaki.
Składniki:
2 kg ziemniaków
500 g twarogu półtłustego
2 średnie cebule
sól i pieprz do smaku
2 jajka
bułka tarta
olej rzepakowy
Gotowanie rozpocznij od kartofli. Umyj je, obierz, pokrój w mniejsze kawałki i włóż do garnka. Zalej je wodą, wsyp sól i zacznij gotować. Gdy pyrki staną się miękkie, odsącz je z nadmiaru wody i przełóż do dużej miski. Jeśli masz gotowe ugotowane ziemniaki, pomiń ten etap. Cebulę posiekaj w drobną kostkę.
Podsmaż ją na oleju, aż uzyska złoty kolor. Ziemniaki przeciśnij przez praskę (ciepłe łatwiej się przeciska) dodaj do nich cebulę. Twaróg również przeciśnij przez praskę lub zmiel w maszynce do mięsa i wrzuć je do ziemniaków z cebulą. Dopraw masę solą i pieprzem, a następnie wbij do niej dwa jajka. Zacznij wyrabiać ciasto dłońmi, aż będzie całkowicie połączone. Uformuj kotleciki wielkości kotletów mielonych. Na patelni rozgrzej olej i smaż kotlety na złoty kolor z obu stron. Podawaj ze świeżo siekaną pietruszką. Smacznego.
Źródło: canva/ironstuff, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: kwestiasmaku