Smakosze.pl
Kotlety ruskie

canva/Olga Kriger

Delikatne i lekkie kotlety ruskie z ziemniakami i twarogiem

3 Września 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Kotlety ruskie to doskonały sposób na szybki i niedrogi obiad, do którego wykorzystuje się ugotowane ziemniaki. Receptura ta przypomina w smaku pierogi ruskie, ponieważ korzysta się z tych samych składników. Wybornie smakuje z surówkami lub sosem grzybowym.

Kotlety ruskie są wariacją farszu do pierogów ruskich, który umożliwia zrobienie dania o podobnym smaku, lecz zupełnie innej fakturze. Pierogi nie są bowiem panierowane bułką tartą, prawda?

W wielu domach po obiedzie zostają ugotowane ziemniaki. Obieramy ich zbyt dużą ilość, a następnie nie jesteśmy w stanie ich przejeść. Te kotlety są idealne, aby spożytkować ich nadmiar w smaczny i sycący sposób.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na kotlety ruskie

Potrzebujesz więcej przepisów na pyszne potrawy? Sprawdź ten tekst, w którym zdradzamy, jak przygotować idealne ruskie pierogi. Tutaj wyjaśniamy, jak gotować ziemniaki.

Składniki: 

  • 2 kg ziemniaków

  • 500 g twarogu półtłustego

  • 2 średnie cebule

  • sól i pieprz do smaku

  • 2 jajka

  • bułka tarta

  • olej rzepakowy

Gotowanie rozpocznij od kartofli. Umyj je, obierz, pokrój w mniejsze kawałki i włóż do garnka. Zalej je wodą, wsyp sól i zacznij gotować. Gdy pyrki staną się miękkie, odsącz je z nadmiaru wody i przełóż do dużej miski. Jeśli masz gotowe ugotowane ziemniaki, pomiń ten etap. Cebulę posiekaj w drobną kostkę. 

Ciasto bez pieczenia z biszkoptami i chałwą

Obłędnie pyszne ciasto bez pieczenia z chałwą i biszkoptami

CZYTAJ DALEJ

Podsmaż ją na oleju, aż uzyska złoty kolor. Ziemniaki przeciśnij przez praskę (ciepłe łatwiej się przeciska) dodaj do nich cebulę. Twaróg również przeciśnij przez praskę lub zmiel w maszynce do mięsa i wrzuć je do ziemniaków z cebulą. Dopraw masę solą i pieprzem, a następnie wbij do niej dwa jajka. 

Zacznij wyrabiać ciasto dłońmi, aż będzie całkowicie połączone. Uformuj kotleciki wielkości kotletów mielonych. Na patelni rozgrzej olej i smaż kotlety na złoty kolor z obu stron. Podawaj ze świeżo siekaną pietruszką. Smacznego. 

Smażące się kotlety

Źródło: canva/ironstuff, Getty Images

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kwestiasmaku

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam Moskal

Redaktor portalu Smakosze.pl. Pasję do gotowania rozpalił w nim Makłowicz. Swoje życie postanowił poświęcić kulinariom i dziennikarstwu. Pracował na wielu stanowiskach gastronomicznych. Prywatnie fan muzyki folkowej oraz sportów rowerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

wątróbka

Przepisy

Obłędny przepis na wątróbkę z cudownymi dodatkami

Czytaj więcej >
robienie pierogów

Przepisy

Sekret idealnego ciasta na pierogi z 1920 roku

Czytaj więcej >
spaghetti aglio olio

Przepisy

Najszybsze i najpyszniejsze spaghetti od Roberta Makłowicza

Czytaj więcej >

Przepisy

Hitowa surówka z buraków i ogórków kiszonych

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty sposób na puszysty biszkopt

Czytaj więcej >

Przepisy

Cudowny przepis na bigos mazowiecki ze słodką niespodzianką

Czytaj więcej >