Smakosze.pl Przepisy Jak zrobić gofry bez gofrownicy?
canva/devansee, pixabay

Jak zrobić gofry bez gofrownicy?

31 stycznia 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Gofry kojarzą się większości z wakacjami, spacerami nad morzem i ciepłem promieni słonecznych na twarzy. Wcale nie trzeba posiadać gofrownicy, aby móc je przygotować. Poniżej zdradzamy sposób na pyszne domowe gofry, które smakują jak tradycyjne. Nie będziesz mógł powstrzymać się przed dokładką, a twoi domownicy będą błagać cię o przepis.

W sklepach dostępne są gofrownice, które ułatwiają sporządzenie gofrów w domu, lecz wcale nie są koniecznością. Jeśli nie masz jej na wyposażeniu swojej kuchni, z powodzeniem zrobisz gofry jedynie przy pomocy patelni.

Oczywiście taki deser pozbawiony jest charakterystycznej kratki, jednak w smaku nie da się wyczuć różnicy. Dodatkowo skorzystanie z samej patelni zmniejsza ilość brudnych przedmiotów, dzięki czemu sprzątanie po gotowaniu jest łatwiejsze i przyjemniejsze.

Przepis na domowe gofry

Składniki:

  • 2 jajka

  • 375 g mąki

  • 375 ml mleka

  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

  • pół kostki masła

  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego

  • sól

zacznij od roztopienia masła w rondelku i odstawienia go na bok do wystudzenia. Oddziel białka od żółtek. Do żółtek wlej mleko, wsyp przesianą mąkę, cukier wanilinowy oraz proszek do pieczenia. Wymieszaj masę mikserem.

Gdy ciasto stanie się lekko puszyste wlej do niego masło i ponownie zmiksuj. Białka dopraw szczyptą soli i ubij na sztywną pianę mikserem. Następnie przelej ją do ciasta i szpatułką delikatnie połącz ją z masą.

Patelnię z powłoką nieprzywierającą postaw na palniku i podgrzej ją do temperatury 180 stopni Celsjusza. Wylej na jej środek porcje ciasta i smaż przez 2-3 minuty z każdej strony na złoty kolor. Podawaj zaraz po usmażeniu. Smacznego.

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł , w którym przekazujemy najlepszy i najszybszy przepis na blok czekoladowy. Ten tekst wyjawia przepis na chrupiące racuchy z jabłkami i chrupiącą niespodzianką.

Gofry

Źródło zdjęcia: canva/irinaburakova

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: haps

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy