Jak zrobić gołąbki bez zawijania? Znamy ekspresowy sposób, sekretny składnik zmienia wszystko
Dobre gołąbki skuszą niejednego smakosza. A gdyby tak zrezygnować z zawijania farszu w kapustę? Taka wersja tradycyjnej potrawy też jest pyszna. Sekretem jej znakomitego smaku jest dodatek koperku, który nadaje daniu nieziemskiego aromatu. Spróbujecie?
Przygotowanie tradycyjnych gołąbków polega na zawinięciu mięsno-ryżowego farszu w zmiękczone w gorącej wodzie liście kapusty. Ta czynności zajmuje całkiem sporo czasu i wymaga nieco wprawy. Dlatego tym razem proponujemy wam wariant niewymagający żmudnej obróbki warzywa. Skusicie się?
Przepis na znakomite gołąbki bez zawijania
Składniki:
-
1 średnia główka kapusty
-
1 kg wieprzowego mięsa mielonego
-
3-4 ząbki czosnku
-
1-2 łyżki czosnku niedźwiedziego
-
2 większe cebule
-
200 g ugotowanego białego ryżu
-
4 jaja
-
1 duży pęczek koperku
-
olej rzepakowy do smażenia
Składniki na sos pomidorowy:
-
1 400 g passaty pomidorowej
-
400 g śmietany 36%
-
1 łyżeczka cukru
-
1-2 łyżki czosnku niedźwiedziego
-
posiekany koperek wedle uznania
-
sól i pieprz w ilości do smaku
Gołąbki bez zawijania smakują lepiej niż klasyczne. Zrobicie je dużo szybciej
Przygotowanie dania rozpoczynamy od oczyszczenia kapusty. Następnie kroimy ją w kostkę i przenosimy do dużej miski. Solimy warzywo i dokładnie łączymy z przyprawą. Odsączamy płyn, który się pojawił.
Cebule pozbawiamy łupin i siekamy. Szklimy na dobrze rozgrzanym oleju, pod koniec dodając przeciśnięty przez praskę czosnek. Zawartość patelni przenosimy do kapusty , po czym dodajemy opłukany i rozdrobniony koperek, ugotowany ryż oraz mięso.
Wbijamy jaja i wsypujemy czosnek niedźwiedzi. Całość doprawiamy pieprzem. Z masy formujemy owalne kotlety i obsmażamy je na patelni. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza.
W osobnym garnku przygotowujemy sos pomidorowy. Passatę wraz ze śmietanką wlewamy do naczynia. Dodajemy wszystkie przyprawy, mieszamy i podgrzewamy. Połową sosu wypełniamy naczynie żaroodporne, a następnie układamy na nim gołąbki. Wierzch pokrywamy pozostałą ilością mieszanki. Całość zapiekamy pod przykryciem przez 55 minut.
Na naszej stronie znajdziecie inne sprawdzone przepisy na gołąbki. Podajcie je np. z ziemniaczanym farszem lub nadzieniem z dodatkiem soczewicy , a będzie równie pysznie.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Prosty przepis na marynowane pomidory. Wyrazista zalewa na bazie octu jabłkowego zaskoczy każdego
-
Obiad na 3 dni, czyli wołowina duszona z warzywami. Szybki i pyszny przepis
-
Wyśmienite racuchy z borówkami. Wspaniałe na śniadanie, jak i przekąskę