Smakosze.pl Przepisy Jak zrobić gołąbki z prodiża? Niezapomniany smak z dzieciństwa
Wikimedia commons, CC BY-SA 4.0

Jak zrobić gołąbki z prodiża? Niezapomniany smak z dzieciństwa

8 października 2022

Gołąbki z prodiża są pysznym daniem, które część z was z pewnością pamięta z domu rodzinnego. Przygotowana w popularnym w dawnych latach urządzeniu potrawa jest pełna smaku i wprost rozpływa się w ustach. Podpowiadamy jak ją zrobić.

Faszerowana delikatnym mięsem mielonym i ryżem kapusta w sosie pomidorowym spodoba się amatorom kuchni polskiej. Przygotowanie jej w prodiżu sprawi, że farsz wyjdzie niezwykle soczysty, a jednocześnie — dzięki dodaniu jajka — pozostanie w gołąbku. Będzie prosto i smacznie. Skusicie się?

Przepis na wyśmienite gołąbki z prodiża

Składniki:

  • 1 główka białej kapusty

  • 500 g mięsa mielonego z indyka lub kurczaka

  • 100 g suchego ryżu białego

  • 1 średnia cebula

  • 1 jajo

  • 500-600 ml domowego przecieru pomidorowego

  • 2 płaskie łyżeczki ziół prowansalskich

  • 3/4 łyżeczki słodkiej papryki

  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego

  • olej rzepakowy do smażenia

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Jak zrobić gołąbki z prodiża? Prosty przepis na przysmak z dawnych lat

Ryż gotujemy w osolonej wodzie, uprzednio płucząc ziarna, by były bardziej sypkie po przyrządzeniu. Cebulę obieramy i siekamy. Warzywo szklimy na dobrze rozgrzanym oleju i studzimy je.

Mięso umieszczamy w misce i wbijamy jajo. Wsypujemy przyprawy , czyli słodką paprykę, nieco soli i świeżo zmielony pieprz w ilości do smaku. Dodajemy też miękką cebulę oraz ugotowany ryż.

W dużym garnku zagotowujemy wrzątek. Kapustę pozbawiamy głąba i sparzamy ją tak, aby oddzielić liście. Zawijamy w nie przygotowany wcześniej farsz , a sztuki, które się uszkodziły, wykorzystujemy do wyłożenia natłuszczonego delikatnie dna prodiża.

Na kapuście układamy zawinięte gołąbki. Około 1 litra wody z gotowania kapusty łączymy z sosem pomidorowym. Doprawiamy ziołami prowansalskimi oraz czosnkiem , po czym całość wlewamy do prodiża. Włączamy urządzenie i pieczemy przez 40 minut od momentu, gdy się rozgrzeje. Gołąbki z prodiża podajemy ze świeżym chlebem.

Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na smakowite gołąbki. Szczególnie polecamy bezmięsną odsłonę z ziemniakami i pieczarkami. Być może też skusi was kapusta faszerowana czerwoną soczewicą i serem feta .

Gołąbki z prodiża są pyszne
canva/Nataly Hanin

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy