Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Puszysty i elegancki sernik z rosą. Mamy sprawdzony domowy przepis
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 08.10.2022 11:44

Puszysty i elegancki sernik z rosą. Mamy sprawdzony domowy przepis

sernik z rosą
Canva / PingPongCat

Sernik z rosą jest niezwykle pysznym i delikatnym ciastem, które dodatkowo cieszy nasze oczy eleganckim wyglądem. Na pierwszy rzut oka może wydawać się trudnym wyzwaniem, jednak z odpowiednio dobraną recepturą bez trudu uda się nawet początkującemu amatorowi wypieków. Poniżej prezentujemy sprawdzony domowy przepis. Z nim sernik z rosą nie może się nie udać.

Złociste kropelki na powierzchni sernika z rosa to nic innego jak skroplony cukier. Aby rosa wyszła jak należy, masa serowa pod ubita bezą musi być rzadka i tłusta - stąd dodatek oleju. Nie zniechęcaj się więc niecodzienną konsystencją surowego ciasta. Dokładnie takie powinno być na etapie przygotowania.

Przepis na elegancki sernik z rosą

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej

  • 3 żółtka

  • 3/4 kostki masła

  • 1 opakowanie proszku do pieczenia

  • 1/2 szklanki cukru

  • 1 opakowanie cukru wanilinowego

Składniki na masę serową:

  • 5 całych jajek

  • 1 i 1/2 szklanki cukru1 opakowanie cukru wanilinowego

  • 1/2 szklanki oleju

  • 1/2 szklanki mleka

  • opakowanie budyniu waniliowego

  • 1 i 1/2 kg twarogu z kubełka

Składniki na słodką piankę:

  • 3 białka jajek

  • 1/2 szklanki cukru pudru

Delikatny sernik z rosą krok po kroku

Do dużej miski włóż wszystkie składniki na kruchy spód sernika z rosą. Zagnieć mąkę z masłem, oddzielonymi żółtkami, proszkiem do pieczenia oraz dwoma rodzajami cukru na jednolitą masę. Pamiętaj, aby białka z jajek odłożyć na później do ubicia pianki. Ciasto uformuj w kule i schowaj do schłodzenia owinięte w folię spożywczą.

W garnku zmiksuj składniki masę serową. Zacznij od ubicia jajek z cukrem, następnie dodaj ser, mleko, olej oraz proszek z budyniu. Dobrze napowietrz mikserem całość, aby sernik z rosą wyszedł po upieczeniu puszysty.

Dno naczynia do pieczenia sernika z rosą wyłóż papierem. Następnie z przygotowanego kruchego spodu odrywaj niewielkie kawałki ciasta i wykładaj nimi formę. Zadbaj, aby powierzchnia ciasta była równomiernej grubości.

Na gotowy spód wyłóż masę serową, wyrównaj jej powierzchnię. Formę z sernikiem z rosą wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz w tej temperaturze przez ok. 60 minut.

W międzyczasie przygotuj słodką piankę do sernika z rosą. Odłożone wcześniej białka jaj ubij z cukrem na sztywną pianę. Cukier do białek dodawaj stopniowo i miksuj na wysokich obrotach do jego całkowitego rozpuszczenia się.

15 minut przed końcem pieczenia wyjmij sernik z rosą z piekarnika i nałóż na jego powierzchnię ubitą piankę. Jak najszybciej wstaw całość ponownie do piekarnika, a po upływie kwadransa wyjmij sernik z rosą i odstaw do schłodzenia. Kropelki cukrowej rosy zaczną pojawiać się po ok. 20-30 minutach od wyjęcia ciasta z piekarnika. Z domowych przepisów polecamy ten dyniowy sernik od cioci. Ekspresowy sernik z 3 składników sprawdzi się w awaryjnych sytuacjach.

Canva / Tianyu Liu
Canva / Tianyu Liu

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: