Puszysty i elegancki sernik z rosą. Mamy sprawdzony domowy przepis
Sernik z rosą jest niezwykle pysznym i delikatnym ciastem, które dodatkowo cieszy nasze oczy eleganckim wyglądem. Na pierwszy rzut oka może wydawać się trudnym wyzwaniem, jednak z odpowiednio dobraną recepturą bez trudu uda się nawet początkującemu amatorowi wypieków. Poniżej prezentujemy sprawdzony domowy przepis. Z nim sernik z rosą nie może się nie udać.
Złociste kropelki na powierzchni sernika z rosa to nic innego jak skroplony cukier. Aby rosa wyszła jak należy, masa serowa pod ubita bezą musi być rzadka i tłusta - stąd dodatek oleju. Nie zniechęcaj się więc niecodzienną konsystencją surowego ciasta. Dokładnie takie powinno być na etapie przygotowania.
Przepis na elegancki sernik z rosą
Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
3 żółtka
3/4 kostki masła
1 opakowanie proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
Składniki na masę serową:
5 całych jajek
1 i 1/2 szklanki cukru1 opakowanie cukru wanilinowego
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki mleka
opakowanie budyniu waniliowego
1 i 1/2 kg twarogu z kubełka
Składniki na słodką piankę:
3 białka jajek
1/2 szklanki cukru pudru
Delikatny sernik z rosą krok po kroku
Do dużej miski włóż wszystkie składniki na kruchy spód sernika z rosą. Zagnieć mąkę z masłem, oddzielonymi żółtkami, proszkiem do pieczenia oraz dwoma rodzajami cukru na jednolitą masę. Pamiętaj, aby białka z jajek odłożyć na później do ubicia pianki. Ciasto uformuj w kule i schowaj do schłodzenia owinięte w folię spożywczą.
W garnku zmiksuj składniki masę serową. Zacznij od ubicia jajek z cukrem, następnie dodaj ser, mleko, olej oraz proszek z budyniu. Dobrze napowietrz mikserem całość, aby sernik z rosą wyszedł po upieczeniu puszysty.
Dno naczynia do pieczenia sernika z rosą wyłóż papierem. Następnie z przygotowanego kruchego spodu odrywaj niewielkie kawałki ciasta i wykładaj nimi formę. Zadbaj, aby powierzchnia ciasta była równomiernej grubości.
Na gotowy spód wyłóż masę serową, wyrównaj jej powierzchnię. Formę z sernikiem z rosą wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz w tej temperaturze przez ok. 60 minut.
W międzyczasie przygotuj słodką piankę do sernika z rosą. Odłożone wcześniej białka jaj ubij z cukrem na sztywną pianę. Cukier do białek dodawaj stopniowo i miksuj na wysokich obrotach do jego całkowitego rozpuszczenia się.
15 minut przed końcem pieczenia wyjmij sernik z rosą z piekarnika i nałóż na jego powierzchnię ubitą piankę. Jak najszybciej wstaw całość ponownie do piekarnika, a po upływie kwadransa wyjmij sernik z rosą i odstaw do schłodzenia. Kropelki cukrowej rosy zaczną pojawiać się po ok. 20-30 minutach od wyjęcia ciasta z piekarnika. Z domowych przepisów polecamy ten dyniowy sernik od cioci. Ekspresowy sernik z 3 składników sprawdzi się w awaryjnych sytuacjach.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Kotlety rybno-ziemniaczane według Kuronia. Sycące, zaskakujące i niezwykle smaczne
Zapomnij o krajance i lanych. Wachowicz podaje rosół z innym dodatkiem
Aksamitny sernik na ciasteczkowym spodzie. Jego smak podkręcają 2 dodatki