Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Niebywałe, z czym Lewandowska podaje zupę z dyni. Nietypowy pomysł zaskakuje

Niebywałe, z czym Lewandowska podaje zupę z dyni. Nietypowy pomysł zaskakuje

Zupa z dyni  Anny Lewandowskiej
canva/DAPA Images; TRICOLORS/East News

Zupa z dyni jest świetnym wyborem na rozgrzewający jesienny obiad. Prosty przepis Anny Lewandowskiej pozwoli wam przygotować wyjątkowo bogate w smaku danie. Celebrytka wzbogaca je o kawałki kokosa, które sprawiają, że posiłek nabiera ciekawszej konsystencji i pięknie się prezentuje. Spróbujecie?

Aromatyczna i sycąca zupa z dyni skusi niejednego smakosza. Wzbogacone o nietuzinkowe dodatki — przede wszystkim chrupiące kawałki kokosa — danie smakuje obłędnie. Przygotowanie nie jest skomplikowane. Musicie spróbować.

Przepis na zupę z dyni Anny Lewandowskiej

Składniki:

  • 1 dynia o masie około 2 kg

  • 2 większe ziemniaki

  • 2 dość duże cebule

  • 4 ząbki czosnku

  • 5 cm kawałek imbiru

  • sok z 1 średniej pomarańczy

  • 60 g masła klarowanego

  • 800 ml mleczka kokosowego

  • 2 płaskie łyżeczka kardamonu

  • 1 łyżeczka kurkumy

  • 5-7 goździków

  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki lub pieprzu cayenne

  • 1/3 łyżeczki cynamonu

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • kawałki kokosa do posypania

Jak zrobić zupę z dyni? Anna Lewandowska zna niezawodny przepis

Dynię obieramy, usuwamy pestki. Kroimy ją na mniejsze kawałki i pieczemy przez pół godziny w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza. Ziemniaki obieramy i kroimy je na mniejsze kawałki. Gotujemy do miękkości w osolonej wodzie.

Cebulę oraz czosnek obieramy z łupin i siekamy. Warzywa szklimy na maśle klarowanym. Najpierw wrzucamy cebulę, a gdy zmięknie, dodajemy czosnek. Imbir obieramy i także chwilę go podsmażamy.

Do naczynia blendera wrzucamy upieczoną dynię, miękkie ziemniaki i zawartość patelni. Blendujmy na gładki mus, po czym przenosimy do garnka i wlewamy mleko kokosowe. Wsypujemy także wszystkie przyprawy.

Całość gotujemy przez kilka minut na niewielkim ogniu. Wlewamy sok wyciśnięty z pomarańczy i dokładnie mieszamy. Zupę z dyni podajemy udekorowaną kawałkami kokosa. Smacznego.

Wskazówka: zamieniając masło klarowane na olej rzepakowy lub oliwę z oliwek, przygotujecie specjał w wersji wegańskiej.

Na naszej stronie znajdziecie inne przysmaki na bazie dyni. Szczególnie polecamy znakomity sernik z dodatkiem purée z tego warzywa. Być może spodobają wam się także delikatne kopytka z dyni.

Zupa z dyni Anny Lewandowskiej jest pyszna
canva/Ewgenija_s

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: hpba