Niebywałe, z czym Lewandowska podaje zupę z dyni. Nietypowy pomysł zaskakuje
Zupa z dyni jest świetnym wyborem na rozgrzewający jesienny obiad. Prosty przepis Anny Lewandowskiej pozwoli wam przygotować wyjątkowo bogate w smaku danie. Celebrytka wzbogaca je o kawałki kokosa, które sprawiają, że posiłek nabiera ciekawszej konsystencji i pięknie się prezentuje. Spróbujecie?
Aromatyczna i sycąca zupa z dyni skusi niejednego smakosza. Wzbogacone o nietuzinkowe dodatki — przede wszystkim chrupiące kawałki kokosa — danie smakuje obłędnie. Przygotowanie nie jest skomplikowane. Musicie spróbować.
Przepis na zupę z dyni Anny Lewandowskiej
Składniki:
1 dynia o masie około 2 kg
2 większe ziemniaki
2 dość duże cebule
4 ząbki czosnku
5 cm kawałek imbiru
sok z 1 średniej pomarańczy
60 g masła klarowanego
800 ml mleczka kokosowego
2 płaskie łyżeczka kardamonu
1 łyżeczka kurkumy
5-7 goździków
1/3 łyżeczki ostrej papryki lub pieprzu cayenne
1/3 łyżeczki cynamonu
sól i pieprz w ilości do smaku
kawałki kokosa do posypania
Jak zrobić zupę z dyni? Anna Lewandowska zna niezawodny przepis
Dynię obieramy, usuwamy pestki. Kroimy ją na mniejsze kawałki i pieczemy przez pół godziny w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza. Ziemniaki obieramy i kroimy je na mniejsze kawałki. Gotujemy do miękkości w osolonej wodzie.
Cebulę oraz czosnek obieramy z łupin i siekamy. Warzywa szklimy na maśle klarowanym. Najpierw wrzucamy cebulę, a gdy zmięknie, dodajemy czosnek. Imbir obieramy i także chwilę go podsmażamy.
Do naczynia blendera wrzucamy upieczoną dynię, miękkie ziemniaki i zawartość patelni. Blendujmy na gładki mus, po czym przenosimy do garnka i wlewamy mleko kokosowe. Wsypujemy także wszystkie przyprawy.
Całość gotujemy przez kilka minut na niewielkim ogniu. Wlewamy sok wyciśnięty z pomarańczy i dokładnie mieszamy. Zupę z dyni podajemy udekorowaną kawałkami kokosa. Smacznego.
Wskazówka: zamieniając masło klarowane na olej rzepakowy lub oliwę z oliwek, przygotujecie specjał w wersji wegańskiej.
Na naszej stronie znajdziecie inne przysmaki na bazie dyni. Szczególnie polecamy znakomity sernik z dodatkiem purée z tego warzywa. Być może spodobają wam się także delikatne kopytka z dyni.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Nigdy nie wstawiaj ich do lodówki. Większość Polaków nie ma pojęcia. Fatalny błąd
Ciocia Marzenka robi placki ziemniaczane jak nikt inny. Jesienią zawsze stawia na 1 dodatek
Puszysty i elegancki sernik z rosą. Mamy sprawdzony domowy przepis
Źródło: hpba