Smakosze.pl Przepisy Jak zrobić idealne ciasto na uszka do barszczu? Stary patent bije na głowę wszystkie inne
Canva / Dar1930

Jak zrobić idealne ciasto na uszka do barszczu? Stary patent bije na głowę wszystkie inne

17 grudnia 2022
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Przygotowanie domowych uszek do barszczu czerwonego jest pozornie prostą sprawą. Aby jednak te świąteczne pierożki wyszły idealne, wymagają delikatnego i cienkiego ciasta. Takie właśnie ciasto otrzymacie z naszego świątecznego przepisu. Dzięki niemu ulepienie uszek stanie się formalnością.

Świąteczne uszka zwyczajowo nadziewa się farszem z suszonych grzybów. Coraz popularniejsze jednak staje się nadzienie z pieczarek, które jest nieco delikatniejsze w smaku. Wybierz swój ulubiony wariant i zamknij go w naszym aksamitnym cieście. Domownicy będą zachwyceni tym smakiem.

Przepis na idealne ciasto na uszka do barszczu czerwonego

Składniki:

  • 2 szklanki mąki tortowej

  • 5 łyżek masła

  • 1 żółtko

  • 1/3 szklanki ciepłej, przegotowanej wody

  • szczypta soli

Delikatne ciasto na uszka krok po kroku

Masło do ciasta na uszka włóż do niewielkiego rondelka . Rozpuść je na niewielkiej mocy palnika. Płynne masło odstaw do lekkiego wystudzenia .

Mąkę do ciasta na uszka przesiej na stolnicę lub czysty kuchenny blat . Utwórz z niej kopczyk, a na jego szczycie uformuj niewielkie wgłębienie . Wbij do niego jajko, dodaj sól i rozpuszczone masło . Następnie zacznij wyrabiać ciasto ręcznie, stopniowo dodając ciepłą wodę tak, aby otrzymać miękką, jednolitą i plastyczna masę .

Zagniecione ciasto na uszka do barszczu zawiń w folię . Równie dobrze sprawdzi się też foliowy woreczek. Ciasto odłóż na 15-20 minut, aby odpoczęło .

Po upływie tego czasu ciasto na uszka podziel na 3 części . 2 z nich zawiń z powrotem w folię i odstaw, aby nie ciasto wysychało. Pozostały kawałek rozwałkuj cienko na podsypanym mąką blacie .

Za pomocą szklanki wycinaj z ciasta niewielkie okręgi . Na środku każdego z nich ułóż porcję farszu i zalepiaj uszka . Czynność powtarzaj do wykorzystania całego farszu oraz wszystkich części ciasta.

Uszka do barszczu czerwonego gotuj we wrzącej wodzie . Wyławiaj je łyżką cedzakową po ok. 1 minucie od wypłynięcia . Ugotowane uszka odstaw do ostudzenia lub podawaj od razu w miseczce z barszczem czerwonym . Z nami poznasz przepis na pyszny farsz z pieczarek . Uszka z kapustą i żurawiną nie mają sobie równych .

Canva / GluckKMB
Canva / GluckKMB

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy