Jak zrobić idealne ciasto na uszka do barszczu? Stary patent bije na głowę wszystkie inne
Przygotowanie domowych uszek do barszczu czerwonego jest pozornie prostą sprawą. Aby jednak te świąteczne pierożki wyszły idealne, wymagają delikatnego i cienkiego ciasta. Takie właśnie ciasto otrzymacie z naszego świątecznego przepisu. Dzięki niemu ulepienie uszek stanie się formalnością.
Świąteczne uszka zwyczajowo nadziewa się farszem z suszonych grzybów. Coraz popularniejsze jednak staje się nadzienie z pieczarek, które jest nieco delikatniejsze w smaku. Wybierz swój ulubiony wariant i zamknij go w naszym aksamitnym cieście. Domownicy będą zachwyceni tym smakiem.
Przepis na idealne ciasto na uszka do barszczu czerwonego
Składniki:
-
2 szklanki mąki tortowej
-
5 łyżek masła
-
1 żółtko
-
1/3 szklanki ciepłej, przegotowanej wody
-
szczypta soli
Delikatne ciasto na uszka krok po kroku
Masło do ciasta na uszka włóż do niewielkiego rondelka . Rozpuść je na niewielkiej mocy palnika. Płynne masło odstaw do lekkiego wystudzenia .
Mąkę do ciasta na uszka przesiej na stolnicę lub czysty kuchenny blat . Utwórz z niej kopczyk, a na jego szczycie uformuj niewielkie wgłębienie . Wbij do niego jajko, dodaj sól i rozpuszczone masło . Następnie zacznij wyrabiać ciasto ręcznie, stopniowo dodając ciepłą wodę tak, aby otrzymać miękką, jednolitą i plastyczna masę .
Zagniecione ciasto na uszka do barszczu zawiń w folię . Równie dobrze sprawdzi się też foliowy woreczek. Ciasto odłóż na 15-20 minut, aby odpoczęło .
Po upływie tego czasu ciasto na uszka podziel na 3 części . 2 z nich zawiń z powrotem w folię i odstaw, aby nie ciasto wysychało. Pozostały kawałek rozwałkuj cienko na podsypanym mąką blacie .
Za pomocą szklanki wycinaj z ciasta niewielkie okręgi . Na środku każdego z nich ułóż porcję farszu i zalepiaj uszka . Czynność powtarzaj do wykorzystania całego farszu oraz wszystkich części ciasta.
Uszka do barszczu czerwonego gotuj we wrzącej wodzie . Wyławiaj je łyżką cedzakową po ok. 1 minucie od wypłynięcia . Ugotowane uszka odstaw do ostudzenia lub podawaj od razu w miseczce z barszczem czerwonym . Z nami poznasz przepis na pyszny farsz z pieczarek . Uszka z kapustą i żurawiną nie mają sobie równych .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Bosacka nie marnuje sałatki jarzynowej. Robi z resztek ogromny przysmak
-
Co zrobić, żeby kapusta z grochem nie rozmiękła? Mamy niezawodny sposób babć
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama