Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Bosacka nie marnuje sałatki jarzynowej. Robi z resztek ogromny przysmak
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 17.12.2022 18:31

Bosacka nie marnuje sałatki jarzynowej. Robi z resztek ogromny przysmak

Bosacka nie marnuje sałatki jarzynowej. Robi z resztek ogromny przysmak
canva/Zoryanchik, TRICOLORS/East News

Katarzyna Bosacka zdradziła świetny sposób na wykorzystanie resztek sałatki jarzynowej. Z sałatki, czerstwego chleba, jajka i kawałka żółtego sera przygotujesz wyśmienitą tartę na chrupiącym spodzie. Tarta jest totalnym hitem i nic w kuchni się nie marnuje.

W październiku odbyła się premiera książki kucharskiej Katarzyny Bosackiej pt. ,,Obiad za mniej niż pięć złotych na osobę". Znana dziennikarka podzieliła się w niej przepisami na wyśmienite i tanie dania na każdą okazję. Przepis na tartę z sałatki jarzynowej wykorzystany w artykule pochodzi właśnie z książki Bosackiej.

Na święta przyrządzamy wiele potraw i w takich ilościach, że zwykle zostają. O ile bigos, mięso czy pierogi możemy zamrozić, tak resztki sałatek zwykle lądują w koszu. Katarzyna Bosacka zdradziła świetny patent na wykorzystanie sałatki jarzynowej, która została po świętach. Przygotujemy z niej wyśmienitą tartę.

Do przygotowania tarty z sałatki jarzynowej nie potrzebujemy mąki. Spód przyrządzimy z kilku kromek czerstwego chleba i jajka. Spód zapiekamy, przekładamy na niego resztkę sałatki, oprószamy serem i wstawiamy do piekarnika. Po 6- 7 minutach mamy gotowe danie.

Tarta z sałatki jarzynowej według przepisu Katarzyny Bosackiej

Składniki:

  • kilka kromek czerstwego chleba

  • garść startego sera żółtego

  • bułka tarta do oprószenia formy

  • masło do wysmarowania formy

  • duże jajko

  • sałatka jarzynowa

Jak przyrządzić szybkie danie z resztek sałatki jarzynowej?

Chleb pokrusz na mniejsze kawałki. Dodaj jajko i wyrabiaj chwilę, żeby ciasto miało konsystencję masy na kotlety mielone. Formę na tartę wysmaruj masłem i oprósz bułką tartą. Wyłóż masę z chleba i rozprowadź ją równomiernie po bokach i dnie.

Formę wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i piecz do zarumienienia. Sałatkę jarzynową przełóż na upieczony spód. Całość oprósz startym serem i ponownie wstaw do piekarnika, piecz 6- 7 minut, smacznego.

Na święta przygotuj również kotlety z dorsza w złocistej panierce. Do pieczywa doskonale sprawdzi się szybka pieczeń z wędzonymi śliwkami i wątróbką. Pieczeń będzie świetnym dodatkiem do zimnej płyty.

sałatka jarzynowa
canva/etorres69

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Katarzyna Bosacka ,,Obiad za miej niż pięć złotych na osobę"