Smakosze.pl Przepisy Jak zrobić idealne gruszki w occie?
canva/Shaiith

Jak zrobić idealne gruszki w occie?

18 października 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Z owoców robimy zwykle dżemy, konfitury, kompoty. Jednak niektóre doskonale nadają się także do marynowania. Zobacz jak zrobić idealne gruszki w occie. Będą doskonałym dodatkiem do mięs obiadowych i sałatek. Warto mieć w spiżarni kilka takich słoiczków.

Gruszki doskonale smakują jedzone na przekąskę. Można też dodawać je do pieczonego drobiu, zapiekać z serem, robić z ich dodatkiem sałatki, ciasta i desery. Idealnie też smakują przygotowane w zalewie octowej. Doskonale balansuje się wtedy ich słodki smak z kwaśnym smakiem octu.

Do marynowania należy przeznaczyć twarde gruszki. Tylko takie po obgotowaniu zachowają idealny kształt, a po wyjęciu z marynaty będą przyjemnie chrupiące . Doskonale do marynowania nadają się gruszki odmiany Konferencja.

Jak zrobić idealne gruszki w occie?

Składniki:

  • 2 kg twardych gruszek

  • 3 szklanki wody

  • 1 szklanka cukru

  • 1 łyżeczka goździków

  • laska cynamonu

  • 2/3 szklanki octu 10 proc.

Przygotowanie gruszek w occie

Gruszki umyj, obierz. Każdą przekrój wzdłuż na połowę, jeśli gruszki są duże, możesz je pokroić w ćwiartki. Usuń łyżeczką gniazda nasienne.

Wodę zagotuj z cukrem, goździkami i cynamonem. Dodaj ocet i gruszki, gotuj na małym ogniu ok. 5 minut.

Gruszki ostrożnie wyjmij łyżką cedzakową. Napełnij nimi wyparzone słoiki. Z marynaty wyjmij też przyprawy.

Gorącą marynatą zalej gruszki. Wytrzyj do sucha krawędzie słoików, nałóż pokrywki, szczelnie zamknij. Wynieś do spiżarni.

Jeśli chcesz dowiedzieć się jak przygotować śliwki w occie , zajrzyj na naszą stronę. Polecamy też przepis na pyszne winogrona z octowej marynaty .

obieranie gruszki
obieranie gruszki

Źródło zdjęcia: canva/ffolas

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: mniammniam

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy