Jak zrobić idealne kluski śląskie? Rozwiewamy wszelkie wątpliwości
Dziś powiemy wam, jak zrobić idealne kluski śląskie. Rozwiejemy tym samym wszelkie wątpliwości, które macie przy ich robieniu. Wystarczy bowiem jedno niedopatrzenie i kluski śląskie wyjdą twarde i gumowate. Istotny jest odpowiedni dodatek mąki i jajek, ale nie tylko.
Kluski śląskie są pysznym dodatkiem obiadowym. Doskonale smakują podane z mięsem duszonym w sosie, a także z sosem grzybowym. Idealne kluski śląskie powinny być miękkie i lekko sprężyste. Z całą pewnością po ugotowaniu powinny też zachować ładny kształt. Jak to osiągnąć?
Jak zrobić idealne kluski śląskie?
By przygotować doskonałe kluski śląskie, trzeba zastosować odpowiednie proporcje składników. Na 4 części ugotowanych ziemniaków dodaje się 1 część mąki ziemniaczanej. A na kilogram ziemniaków i mąki łącznie dodaje się 1 jajko.
Za duża ilość dodanej mąki i jajek sprawi, że ciasto wyjdzie zbyt twarde i gumowate. Za mały dodatek tych składników może zaś spowodować rozpadanie się klusek. Dlatego należy przestrzegać właściwych proporcji.
Oczywiście ilość mąki, którą trzeba dodać, zależy też od jakości ziemniaków. Na kluski ziemniaczane najlepiej wybierać ziemniaki mączyste, bo one gwarantują odpowiednią konsystencję klusek.
Co jednak zrobić, jeśli ziemniaki po ugotowaniu okażą się zbyt wodniste? Przygotujcie z nich ciasto ziemniaczane według przepisu, ale do formowania klusek przystąpcie dopiero po tym, jak schłodzicie masę. Po uformowaniu kluski trzeba wrzucić na osolony wrzątek i po wypłynięciu na powierzchnię, gotować je 2-3 minuty. Zbyt długi czas gotowania sprawi, że kluski zaczną się rozpadać. Natomiast za krótko gotowane kluski mogą się okazać surowe w środku.
Przepis na kluski śląskie
Składniki:
-
80 dag ziemniaków
-
ok. 20 dag mąki ziemniaczanej
-
1 jajko
-
sól
Przygotowanie klusek śląskich
Ziemniaki obierz, opłucz, ugotuj w osolonym wrzątku. Odcedź, osusz, wytłucz, póki są ciepłe. Masę ziemniaczaną wystudź.
Masę ziemniaczaną włóż do miski, ubij ją, podziel na cztery równe części. Wyjmij jedną część ziemniaków, w jej miejsce wsyp mąkę ziemniaczaną.
Dodaj wyjęte ziemniaki, jajko i trochę soli. Szybko zagnieć gładkie ciasto. Formuj z niego nieduże kulki. Każdą spłaszcz, palcem zrób wgłębienie.
Kluski wrzuć na osolony wrzątek i gotuj ok. 2-3 minuty, licząc od momentu wypłynięcia ich na powierzchnię. Wyjmij łyżką cedzakową.
Poznaj też przepis na słodkawe kluski śląskie z dodatkiem jabłka , a także na kluski śląskie bez dodatku jajka .
Źródło zdjęcia: canva/sirichai_asawalapsakul Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jak zrobić soczystą wątróbkę z grilla? Prosty i skuteczny sposób
-
Idealnie soczysta i aromatyczna pierś z kurczaka z grilla. Nie ma lepszej
Źródło: kesycodziennosci