Kultowe kluski śląskie bez dodatku jajka. Przepis inny niż wszystkie
Lubicie kluski śląskie? Poznajcie przepis inny niż wszystkie — na kultowe kluski śląskie bez dodatku jajka. Kluski wychodzą doskonałe i nie rozpadają się w czasie gotowania, a przewidziane do nich jajko możecie wykorzystać do innej potrawy. Będzie smacznie i ekonomicznie.
Kluski śląskie należą do jednych z najsmaczniejszych i najbardziej eleganckich klusek ziemniaczanych. Ich apetyczny kształt sprawia, że są serwowane nawet na uroczystych obiadach. Do tego smakują doskonale i są proste do zrobienia.
Kultowe kluski śląskie bez dodatku jajka. Przepis inny niż wszystkie
Składniki:
1 kg ziemniaków mączystej odmiany
mąka ziemniaczana
sól
Przygotowanie klusek śląskich
Ziemniaki obierz, opłucz, ugotuj w osolonym wrzątku. Odcedź je, odparuj, przeciśnij przez praskę lub wytłucz kuchennym tłuczkiem. Wystudź.
Ziemniaki przełóż do miski i uformuj z nich kształtny kopiec. Przekrój go na 4 równe części i wyjmij jedną część ziemniaków. W jej miejsce wsyp mąkę ziemniaczaną.
Dodaj wyjętą część ziemniaków i trochę soli. Szybko zagnieć gładkie ciasto. Podziel je na kilka kawałków, z każdego uformuj wałek. Pokrój go na talarki, uformuj z nich kulki.
Każdą kulkę ciasta ziemniaczanego lekko spłaszcz dłonią, małym palcem zrób w niej wgłębienie.
W dużym garnku zagotuj wodę, posól ją. Wrzuć do niej kluski i gotuj ok. 2 minuty, licząc, od momentu wypłynięcia ich na powierzchnię.
Wskazówka:
Kluski śląskie są doskonałym dodatkiem do gulaszów i mięs duszonych w sosie, a także do gęstych sosów, np. grzybowego. W naszym serwisie znajdziesz też przepis na modrą kapustę, a także na roladę śląską. Zestawisz z nich tradycyjny, śląski obiad.
Źródło zdjęcia: canva/sirichai_asawalapsakul
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Puszyste naleśniki na kefirze. Delikatne i puszyste, w sam raz na śniadanie
Co zrobić, żeby jajka nie pękały podczas gotowania? Prosty trik i po problemie
Proste i niedrogie kotlety z makaronu. Potrzebne składniki znajdziesz pod ręką
Źródło: filozofiasmaku