Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kultowe kluski śląskie bez dodatku jajka. Przepis inny niż wszystkie
Renata Materlińska
Renata Materlińska 17.03.2022 01:00

Kultowe kluski śląskie bez dodatku jajka. Przepis inny niż wszystkie

kluski śląskie
canva/Darius Dzinnik/500px

Lubicie kluski śląskie? Poznajcie przepis inny niż wszystkie — na kultowe kluski śląskie bez dodatku jajka. Kluski wychodzą doskonałe i nie rozpadają się w czasie gotowania, a przewidziane do nich jajko możecie wykorzystać do innej potrawy. Będzie smacznie i ekonomicznie.

Kluski śląskie należą do jednych z najsmaczniejszych i najbardziej eleganckich klusek ziemniaczanych. Ich apetyczny kształt sprawia, że są serwowane nawet na uroczystych obiadach. Do tego smakują doskonale i są proste do zrobienia.

Kultowe kluski śląskie bez dodatku jajka. Przepis inny niż wszystkie

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków mączystej odmiany

  • mąka ziemniaczana

  • sól

Przygotowanie klusek śląskich

Ziemniaki obierz, opłucz, ugotuj w osolonym wrzątku. Odcedź je, odparuj, przeciśnij przez praskę lub wytłucz kuchennym tłuczkiem. Wystudź.

Ziemniaki przełóż do miski i uformuj z nich kształtny kopiec. Przekrój go na 4 równe części i wyjmij jedną część ziemniaków. W jej miejsce wsyp mąkę ziemniaczaną.

Dodaj wyjętą część ziemniaków i trochę soli. Szybko zagnieć gładkie ciasto. Podziel je na kilka kawałków, z każdego uformuj wałek. Pokrój go na talarki, uformuj z nich kulki.

Każdą kulkę ciasta ziemniaczanego lekko spłaszcz dłonią, małym palcem zrób w niej wgłębienie.

W dużym garnku zagotuj wodę, posól ją. Wrzuć do niej kluski i gotuj ok. 2 minuty, licząc, od momentu wypłynięcia ich na powierzchnię.

Wskazówka:

Kluski śląskie są doskonałym dodatkiem do gulaszów i mięs duszonych w sosie, a także do gęstych sosów, np. grzybowego. W naszym serwisie znajdziesz też przepis na modrą kapustę, a także na roladę śląską. Zestawisz z nich tradycyjny, śląski obiad.

ziemniaki
ziemniaki

Źródło zdjęcia: canva/sirichai_asawalapsakul

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: filozofiasmaku

Zapraszamy na nasz Instagram