Jak zrobić idealny bigos? Rozwiewamy wszelkie wątpliwości
Do przygotowania bigosu potrzebna jest kiszona kapusta, mięso i wędliny. Pozostałe składniki zależą od uznania i gustu gotującego. Zobacz jak zrobić idealny bigos, co warto do niego dodać, a z czym lepiej nie przesadzać. Jednym z najczęściej popełnianych błędów jest wzbogacanie bigosu o nadmierną ilość soli. Czasem lepiej nie dodawać jej w ogóle.
Przepisów na bigos jest naprawdę dużo. Jedni uwielbiają bigos kwaśny, gotowany tylko na kapuście kiszonej. Inni wolą bardziej zrównoważony smak bigosu, dlatego dodają do niego też trochę kapusty świeżej. Co prawda kiszoną kapustę można wcześniej przepłukać, by uczynić ją mniej kwaśną i mniej słoną, ale czasami w ten sposób wymywa się z niej też zasadniczy, głęboki smak.
Jak zrobić idealny bigos?
Dobrej jakości kiszona kapusta to oczywiście podstawa udanego bigosu. Przy jej zakupie warto sprawdzić, czy na pewno jest kiszona, a nie kwaszona. Ta druga, na szczęście rzadko pojawia się w sklepach, a poznasz ją po białym kolorze i zapachu octu. Z takiej kapusty z pewnością nie ugotujesz wyśmienitego bigosu.
Dodatek mięsa i wędzonki również jest obowiązkowy. Najlepiej do bigosu pasuje mięso wieprzowe, bo nadaje mu smaku i soczystości. Wędzony boczek i kiełbasę przed dodaniem warto zrumienić na patelni, co wzmocni ich smak.
Do bigosu warto też dodać suszone, leśne grzyby. Wcześniej należy je namoczyć, można też uprzednio podgotować. Do bigosu dodajemy grzyby wraz z wywarem, uważając oczywiście by nie wlać piasku z dna naczynia.
W bigosie nie może też zabraknąć przypraw. Standardowymi są: listki laurowe, ziele angielskie, czarny pieprz, jałowiec, kminek i majeranek. Nie przesadzajmy jednak z ich dodatkiem, by nie zdominowały smaku potrawy.
Przed dodawaniem soli wystrzegajmy się, niemal do końca gotowania bigosu. Tak naprawdę jej dodatek może okazać się niepotrzebny . Słona jest bowiem kiszona kapusta, a także dodawane wędliny.
Jeśli chcecie zbalansować kwaśny smak bigosu, możecie do niego dodać suszone owoce. Rodzynki czy suszone śliwki dodadzą mu przyjemnego smaku. Dobrym dodatkiem jest też miód.
Uważaj, by nie przypalić bigosu
Bigos gotuj najlepiej w garnku lub rondlu o grubym dnie. Danie to bowiem łatwo się przypala, a grube dno temu zapobiega. Bigos gotuj też na małym ogniu i co jakiś czas go mieszaj. Jeśli zauważysz, że często przywiera do dna garnka, wlej do niego trochę wrzątku.
Gdy jednak zdarzy ci się, przypalić bigos szybko przełóż go do nowego garnka. Uważaj, tylko żeby nie zebrać przypalonej części. Do garnka, do którego przełożyłaś bigos, możesz włożyć korki z wina. Pomogą usunąć zapach przypalenizny. Oczywiście wyjmij je pod koniec gotowania.
Na naszej stronie znajdziesz też przepisy na wyśmienity bigos. Zobacz, jak bigos przygotowuje Magda Gessler , albo jak błyskawiczny bigos robi Karol Okrasa .
Źródło zdjęcia: canva/feri1
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: beszamel.se