Smakosze.pl Przepisy Jak zrobić idealny mazurek wielkanocny? Mamy garść praktycznych porad
canva/zi3000

Jak zrobić idealny mazurek wielkanocny? Mamy garść praktycznych porad

14 marca 2022

Mazurek wielkanocny z kajmakiem jest klasycznym wypiekiem, który gości na wielu wielkanocnych stołach. Sekretem idealnie kruchego spodu ciasta jest chłodzenie masy przed pieczeniem. Dzięki temu po upieczeniu uzyskujemy dobrze znaną, delikatnie kruchą strukturę, którą tak lubimy.

Mazurek powinien być przyrządzany z wysokiej jakości składników. Jeżeli decydujemy się na klasyczną wersję, niech do masy trafi prawdziwe masło, żółtka ekologicznych jaj, przesiana krupczatka i drobny cukier lub cukier puder. Mąkę dodatkowo warto przesiać, by mieć pewność, że nie ma w niej zanieczyszczeń.

Zagniatanie ciasta powinno być sprawne. Należy więc przygotować wszystkie składniki zawczasu, a kopiec z cukru i mąki uformować, zanim wyjmiemy masło z lodówki. T łuszcz będzie się ogrzewał podczas formowania masy, więc czas jego siekania i mieszania z pozostałymi składnikami skracamy do minimum.

Przepis na mazurka na kruchym spodzie

Składniki:

  • 2 żółtka

  • 200 g dobrze schłodzonego masła

  • 300 g mąki krupczatki

  • 100 g cukru pudru

  • 2 łyżki śmietany

  • szczypta soli

  • puszka masy kajmakowej

  • ulubione bakalie

Przygotowanie:

Na dużej desce lub stolnicy siekamy masło, łącząc je z mąką i cukrem pudrem. Dodajemy żółtka oraz śmietanę i szybko wyrabiamy masę. Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni Celsjusza. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia. Dno wylepiamy ciastem, 1/3 masy przeznaczając na uformowanie rantów.

Spód pieczemy przez 15-20 minut. W tym czasie powinien delikatnie się zarumienić. Po wystudzeniu pokrywamy placek masą kajmakową i układamy na niej bakalie. Smacznego.

Po więcej pomysłów na wypieki zajrzyjcie na naszą stronę. Znajdziecie tam między innymi przepis na pyszny sernik Izaura czy szarlotkę na kruchym spodzie . Sprawdzą się na każdej rodzinnej imprezie.

Mazurek można też posmarować dżemem
Mazurek można też posmarować dżemem

Źródło zdjęcia: canva/wideonet

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: niebonatalerzu, elle

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy