Smakosze.pl Przepisy Jak zrobić kandyzowaną skórkę pomarańczową? Domowy dodatek do ciast nie ma sobie równych
canva/VictorH11iS

Jak zrobić kandyzowaną skórkę pomarańczową? Domowy dodatek do ciast nie ma sobie równych

7 grudnia 2022

Kandyzowana skórka pomarańczowa świetnie podkreśli smak niejednego ciasta i deseru. Prosty, słodki dodatek można kupić, ale bez problemu da się też go przygotować samodzielnie. Przepis jest bardzo prosty, a będziemy mieli pewności, że nie ma w nim żadnych zbędnych składników. Spróbujecie?

Gotowe owoce suszone czy dodatki takie jak kandyzowana skórka pomarańczowa potrafią zawierać polepszacze smaku, czy sztuczne słodziki. Domowa wersja tych rarytasów będzie miała o wiele lepszy skład, a wcale nietrudno je wykonać. Podpowiadamy, jak zrobić aromatyczne, pomarańczowe kosteczki.

Przepis na kandyzowaną skórkę pomarańczową

Składniki:

  • 2 pomarańcze, najlepiej ekologiczne

  • 250 ml wody + do gotowania

  • 220 g cukru

Jak zrobić kandyzowaną skórkę pomarańczową? Prosty patent na dodatek do ciast

Na początek dokładnie szorujemy owoce. Sparzamy je wrzątkiem , a następnie każdą sztukę przecinamy na 4 części — w ten sposób łatwiej zdjąć skórkę. Usuwamy trochę białej części i kroimy każdy kawałek na 4 paseczki.

Wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy około 10 minut. Po tym czasie odlewamy płyn, a skórki zalewamy szklanką świeżej wody i wsypujemy cukier. Gotujemy na niewielkim ogniu od 40 do 60 minut, co jakiś czas mieszając.

Gdy znaczna część wody odparuje i utworzy się gęsty, cukrowy syrop, skórki przekładamy na kratkę i pozostawiamy na całą noc, by się osuszyły. Rozdrabniamy wedle uznania. Posiekaną, kandyzowaną skórkę pomarańczową najlepiej przechowywać w wyparzonym, szczelnie zamykanym słoiczku.

Na naszej stronie znajdziecie znakomite przepisy na smakołyki, które warto wzbogacić o kandyzowaną skórkę pomarańczową. Sprawdźcie koniecznie prosty patent na zawijany makowiec . Być może skusi was też niezawodna receptura na domowy cwibak .

Wiemy, jak zrobić kandyzowaną skórkę pomarańczową
canva/vinicef

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy