Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wyśmienity kapuśniak Wachowicz. Smaku nadaje mu 1 rodzaj mięsa i 1 obowiązkowy dodatek
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 07.12.2022 16:13

Wyśmienity kapuśniak Wachowicz. Smaku nadaje mu 1 rodzaj mięsa i 1 obowiązkowy dodatek

kapuśniak ewy wachowicz
Canva / Pronina_Marina ; East News / Lukasz Gagulski

Ewa Wachowicz w kwestii przygotowania kapuśniaku nie idzie na żadne kompromisy. Miłośniczka kuchni dobrze wie, że tę zupę powinno się bezwzględnie przygotowywać na wędzonych żeberkach. Dzięki dodatkowi aromatycznego czosnku, do kapuśniaku Ewy Wachowicz ustawia się kolejka chętnych. Teraz możesz tę smakowitą potrawę przygotować w swojej kuchni.

Podstawą kapuśniaku jest oczywiście dobrej jakości kiszona kapusta. Przy odciskaniu jej przed dodaniem do zupy pamiętaj, aby kwaśny sok z warzywa zachować w szklance na później. Może okazać się przydatny podczas finalnego doprawiania potrawy.

Przepis na aromatyczny kapuśniak Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 1/2 kg żeberek wędzonych

  • włoszczyzna jak do rosołu

  • 3 liście laurowe

  • kilka ziarenek ziela angielskiego

  • sól

  • kawałek kiełbasy wiejskiej

  • 1 łyżka smalcu gęsiego

  • 1 cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 1/2 kg ziemniaków

  • 1/2 kg kapusty kiszonej

  • 1/2 szklanki soku spod kapusty

  • 1 łyżeczka kminku

  • natka pietruszki do dekoracji

Jak ugotować fenomenalny kapuśniak na wędzonych żeberkach?

Żeberka do kapuśniaku podziel na kawałki. Zalej je zimną wodą, dodaj włoszczyznę, liście laurowe oraz ziele angielskie. Zagotuj, dodaj nieco soli i ugotuj całość pod przykryciem na niewielkiej mocy palnika.

Smalec rozgrzej na patelni. Na gorący tłuszcz wrzuć pokrojoną w kostkę kiełbasę, a po chwili również posiekaną cebulę. Na końcu do zawartości patelni dodaj także posiekany czosnek i całość trzymaj na ogniu jeszcze chwilę.

Ugotowane żeberka oraz warzywa usuń z wywaru na kapuśniak. Do garnka dołóż za to obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Warzywa gotuj pod przykryciem do miękkości. W międzyczasie mięso z wędzonych żeberek oddziel od kości i pokrój na mniejsze kawałki.

Kiedy ziemniaki będą już miękkie, do wywaru na kapuśniak dodaj odciśniętą z soku i posiekaną kapustę. Do garnka dorzuć zawartość patelni, mięso z żeberek, na koniec dopraw całość kminkiem. Składniki zamieszaj i doprowadź do wrzenia.

Ugotowany kapuśniak dopraw do smaku sokiem z kapusty, solą i pieprzem. Kapuśniak wyśmienicie smakuje zarówno zaraz po ugotowaniu, jak i odgrzany następnego dnia.

Niebanalny sposób na kapuśniak pokazał Karol Okrasa. Z tego przepisu dowiesz się, czym różni się kapuśniak od tradycyjnej zupy zarzutki.

Canva / Azurita
Canva / Azurita

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ewawachowicz