Jak prawidłowo gotować makaron? Przez 1 błąd będzie kompletnie do niczego
Gotowanie makaronu pod przykryciem jest jednym z najczęściej popełnianych błędów kulinarnych. Przez jeden błąd makaron jest papkowaty i traci swoją strukturę i smak. Jak gotować makaron? Poznaj kilka przydatnych informacji.
Makaron jest świetnym pomysłem na obiad. Niezależnie od tego, czy dodajemy go do warzyw, sosu, mięsa, czy do zupy, musimy go odpowiednio ugotować. W przeciwnym razie makaron będzie niesmaczny i będzie miał papkowatą konsystencję. Jak gotować makaron?
Wiele osób popełnia podstawowy błąd podczas gotowania makaronu. Makaronu nie gotujemy pod przykryciem, ponieważ nie będzie smakował tak, jak powinien. Jak gotować makaron? Zrezygnujmy również z dodatku oleju lub oliwy. Nitki i kluski faktycznie się nie posklejają, jednak przygotowany przez nas sos nie będzie trzymał się makaronu.
Gotowanie makaronu wymaga również odpowiedniego garnka i czasu. Nie przyspieszymy procesu gotowania, jeśli makaron będzie bulgotał na najwyższej mocy palnika. Garnek musi być dopasowany do ilości i rodzaju makaronu. Jeśli będzie zbyt mały, makaron nie ugotuje się tak, jak powinien.
Jak gotować makaron? Zawsze bez pokrywki i z minutnikiem
Nigdy nie gotuj makaronu pod przykryciem. To najczęściej popełniany błąd, przez który nitki będą do wyrzucenia. Makaron gotowany pod przykryciem wykipi, ale też zmieni smak i strukturę. Zamiast jędrnego makaronu, otrzymasz rozgotowane kluchy.
Makaron zawsze gotuj według instrukcji na opakowaniu. W zależności od jego rodzaju, czas gotowania ulegnie zmianie. Zawsze ustawiaj zegarek. Rozgotowany makaron traci smak i jędrność. Nawet najlepszy sos lub zupa nie uratują dania.
Poznaj kilka przydatnych trików na ugotowanie smacznego makaronu
Makaron potrzebuje przestrzeni, żeby ugotował się równomiernie i się nie sklejał. Zawsze gotuj go więc w większym garnku. Makaron gotuj na małym ogniu, co jakiś czas mieszaj delikatnie nitki.
Makaron wrzucaj również wyłącznie na gotującą się wodę. Wrzątek posól i dopiero wtedy włóż do garnka nitki. Zrezygnuj z dodawania oleju lub oliwy do gotującej się wody. Tłusty makaron faktycznie się nie sklei, ale nie będzie też trzymał sosu.
Jak upiec schab, żeby był soczysty? Dowiedz się również, jak smażyć rybę, żeby nie było jej czuć w całym domu.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Gessler zdradziła jak robić idealne naleśniki. Wytknęła 1 poważny błąd
Zapomnij o zwykłych mielonych. Kotlety z pyszną niespodzianką smakują 100 razy lepiej
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama