Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Prosty makowiec według przepisu Ewy Wachowicz
Adam Moskal
Adam Moskal 23.01.2022 01:00

Prosty makowiec według przepisu Ewy Wachowicz

Makowiec od Ewy Wachowicz
Pawel Wodzynski/East News; canva/arfo

Przepisów na makowca z pewnością jest wiele, jednak jednym z najlepszych jest ten opracowany przez Ewę Wachowicz. Prezenterka opisała go na swojej internetowej, gdzie zamieszcza wiele innych pysznych receptur. Makowiec w jej wersji jest tak dobry, że ciężko powstrzymać się przed zjedzeniem tylko jednego kawałka, dlatego warto zrobić zapas ciasta.

Makowiec jest wyjątkowym wypiekiem, którego smak i zapach mają mnóstwo wielbicieli w całej Polsce. Bez pokaźnej porcji makowca na świątecznym stole nie może obejść się żadna Wigilia. Ewa Wachowicz, jako znawczyni polskiej kuchni, stworzyła makowiec, który zachwyca każdego fana słodkich wypieków.

Z pozoru może zdawać się, że receptura jest długa i skomplikowana, w praktyce jednak można łatwo ją opanować. Wystarczy kierować się poniższymi wskazówkami, a każda próba pieczenia makowca zakończy się całkowitym powodzeniem.

Przepis na makowca Ewy Wachowicz

Składniki:

Ciasto:

  • 500 g mąki

  • 50 g drożdży świeżych

  • 270 g masła

  • 1 jajko

  • 2 żółtka

  • 275 ml śmietany

  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego

  • 1 łyżka cukru

Masa makowa:

  • pół kilograma maku

  • pół litra mleka

  • 20 g świeżych drożdży

  • 1 łyżka skrobi

  • 1 białko jaja

  • 1 jajko

  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego

  • szklanka cukru pudru

  • 2 łyżki miodu

  • 100 migdałów

Zacznij od przesiania mąki i posiekania jej z ciepłym masłem. Do drożdży wsyp cukier i rozetrzyj je, aż uzyskasz płynną konsystencję. Wymieszaj je ze śmietaną, następnie połącz z mąką. Dodaj resztę składników na ciasto, wymieszaj je i odstaw pod przykryciem do wyrośnięcia.

Mak zalej gorącym mlekiem i odstaw na 30 minut, aż mak wchłonie płyn. Odcedź resztę mleka i zmiel mak dwukrotnie w maszynce do mięsa. Drożdże rozetrzyj z cukrem i wlej je do maku. Dodaj do niego resztę składników na masę makową, dokładnie wymieszaj i odstaw na bok.

Ciasto wyrabiaj tak długo, aż zacznie odchodzić od stolnicy, Podziel je na 2 części i każdą z nich rozwałkuj. Wyłóż na nich masę makową, zwiń w roladę i odstaw do wyrośnięcia na 30 minut. Każdy makowiec piecz przez 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Po upieczeniu ostudź ciasto. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić pierogi z ciasta francuskiego. Ten tekst wyjawia przepis na domową bagietkę z masłem czosnkowym.

Makowiec

Źródło zdjęcia: canva/Jacek27, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: ewawachowicz Zapraszamy na nasz Instagram