Przepisów na makowca z pewnością jest wiele, jednak jednym z najlepszych jest ten opracowany przez Ewę Wachowicz. Prezenterka opisała go na swojej internetowej, gdzie zamieszcza wiele innych pysznych receptur. Makowiec w jej wersji jest tak dobry, że ciężko powstrzymać się przed zjedzeniem tylko jednego kawałka, dlatego warto zrobić zapas ciasta.
Makowiec jest wyjątkowym wypiekiem, którego smak i zapach mają mnóstwo wielbicieli w całej Polsce. Bez pokaźnej porcji makowca na świątecznym stole nie może obejść się żadna Wigilia. Ewa Wachowicz, jako znawczyni polskiej kuchni, stworzyła makowiec, który zachwyca każdego fana słodkich wypieków.
Jak zrobić szybki syrop z cebuli?
CZYTAJ DALEJZ pozoru może zdawać się, że receptura jest długa i skomplikowana, w praktyce jednak można łatwo ją opanować. Wystarczy kierować się poniższymi wskazówkami, a każda próba pieczenia makowca zakończy się całkowitym powodzeniem.
Przepis na makowca Ewy Wachowicz
Składniki:
Ciasto:
500 g mąki
50 g drożdży świeżych
270 g masła
1 jajko
2 żółtka
275 ml śmietany
2 łyżki ekstraktu waniliowego
1 łyżka cukru
Masa makowa:
pół kilograma maku
pół litra mleka
20 g świeżych drożdży
1 łyżka skrobi
1 białko jaja
1 jajko
1 łyżka ekstraktu waniliowego
szklanka cukru pudru
2 łyżki miodu
100 migdałów
Zacznij od przesiania mąki i posiekania jej z ciepłym masłem. Do drożdży wsyp cukier i rozetrzyj je, aż uzyskasz płynną konsystencję. Wymieszaj je ze śmietaną, następnie połącz z mąką. Dodaj resztę składników na ciasto, wymieszaj je i odstaw pod przykryciem do wyrośnięcia.
Mak zalej gorącym mlekiem i odstaw na 30 minut, aż mak wchłonie płyn. Odcedź resztę mleka i zmiel mak dwukrotnie w maszynce do mięsa. Drożdże rozetrzyj z cukrem i wlej je do maku. Dodaj do niego resztę składników na masę makową, dokładnie wymieszaj i odstaw na bok.
Ciasto wyrabiaj tak długo, aż zacznie odchodzić od stolnicy, Podziel je na 2 części i każdą z nich rozwałkuj. Wyłóż na nich masę makową, zwiń w roladę i odstaw do wyrośnięcia na 30 minut. Każdy makowiec piecz przez 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Po upieczeniu ostudź ciasto. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić pierogi z ciasta francuskiego. Ten tekst wyjawia przepis na domową bagietkę z masłem czosnkowym.
Źródło zdjęcia: canva/Jacek27, Getty Images
Kultowe potrawy regionalne. Polacy przemierzają setki kilometrów, aby je zjeść. Numeru 3 nikt się nie spodziewa
Slajd 1 z 6
Słynne kartacze z Podlasia
Kartacze to inaczej nadziewane mięsem pyzy ziemniaczane. Przysmak pochodzi prosto z Podlasia i ma swoich koneserów w całej Polsce. Danie zazwyczaj podaje się ze skwarkami boczku lub podsmażoną cebulką.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: ewawachowicz
Zapraszamy na nasz Instagram