Smakosze.pl
Makowiec od Ewy Wachowicz

Pawel Wodzynski/East News; canva/arfo

Prosty makowiec według przepisu Ewy Wachowicz

31 Stycznia 2022

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Przepisów na makowca z pewnością jest wiele, jednak jednym z najlepszych jest ten opracowany przez Ewę Wachowicz. Prezenterka opisała go na swojej internetowej, gdzie zamieszcza wiele innych pysznych receptur. Makowiec w jej wersji jest tak dobry, że ciężko powstrzymać się przed zjedzeniem tylko jednego kawałka, dlatego warto zrobić zapas ciasta.

Makowiec jest wyjątkowym wypiekiem, którego smak i zapach mają mnóstwo wielbicieli w całej Polsce. Bez pokaźnej porcji makowca na świątecznym stole nie może obejść się żadna Wigilia. Ewa Wachowicz, jako znawczyni polskiej kuchni, stworzyła makowiec, który zachwyca każdego fana słodkich wypieków.

Syrop z cebuli

Jak zrobić szybki syrop z cebuli?

CZYTAJ DALEJ

Z pozoru może zdawać się, że receptura jest długa i skomplikowana, w praktyce jednak można łatwo ją opanować. Wystarczy kierować się poniższymi wskazówkami, a każda próba pieczenia makowca zakończy się całkowitym powodzeniem.

Przepis na makowca Ewy Wachowicz

Składniki:

Ciasto:

  • 500 g mąki

  • 50 g drożdży świeżych

  • 270 g masła

  • 1 jajko

  • 2 żółtka

  • 275 ml śmietany

  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego

  • 1 łyżka cukru

Masa makowa:

  • pół kilograma maku

  • pół litra mleka

  • 20 g świeżych drożdży

  • 1 łyżka skrobi

  • 1 białko jaja

  • 1 jajko

  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego

  • szklanka cukru pudru

  • 2 łyżki miodu

  • 100 migdałów

Zacznij od przesiania mąki i posiekania jej z ciepłym masłem. Do drożdży wsyp cukier i rozetrzyj je, aż uzyskasz płynną konsystencję. Wymieszaj je ze śmietaną, następnie połącz z mąką. Dodaj resztę składników na ciasto, wymieszaj je i odstaw pod przykryciem do wyrośnięcia.

Mak zalej gorącym mlekiem i odstaw na 30 minut, aż mak wchłonie płyn. Odcedź resztę mleka i zmiel mak dwukrotnie w maszynce do mięsa. Drożdże rozetrzyj z cukrem i wlej je do maku. Dodaj do niego resztę składników na masę makową, dokładnie wymieszaj i odstaw na bok.

Ciasto wyrabiaj tak długo, aż zacznie odchodzić od stolnicy, Podziel je na 2 części i każdą z nich rozwałkuj. Wyłóż na nich masę makową, zwiń w roladę i odstaw do wyrośnięcia na 30 minut. Każdy makowiec piecz przez 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Po upieczeniu ostudź ciasto. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić pierogi z ciasta francuskiego. Ten tekst wyjawia przepis na domową bagietkę z masłem czosnkowym.

Makowiec

Źródło zdjęcia: canva/Jacek27, Getty Images

Kultowe potrawy regionalne. Polacy przemierzają setki kilometrów, aby je zjeść. Numeru 3 nikt się nie spodziewa

Slajd 1 z 6

Słynne kartacze z Podlasia

Kartacze to inaczej nadziewane mięsem pyzy ziemniaczane. Przysmak pochodzi prosto z Podlasia i ma swoich koneserów w całej Polsce. Danie zazwyczaj podaje się ze skwarkami boczku lub podsmażoną cebulką.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: ewawachowicz

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Steki z kalafiora

Przepisy

Obłędne steki z kalafiora z dodatkiem curry i papryki wędzonej. Pyszny wiosenny obiad

Czytaj więcej >
ciasto czekoladowe

Przepisy

Łatwe ciasto czekoladowe z dżemem wiśniowym. Nie skończysz na 1 kawałku

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Puszyste racuchy bez drożdży i sody. Sekret tkwi w 1 sztuczce

Czytaj więcej >
jajka sadzone

Przepisy

Jak zrobić jajka sadzone bez tłuszczu? Zdradzamy 2 najlepsze sposoby

Czytaj więcej >
Wyjątkowy patent na faszerowaną paprykę

Przepisy

Wyjątkowy patent na faszerowaną paprykę. Prosty sposób na pyszny obiad

Czytaj więcej >
Delikatne, kokosowe ciasto bez pieczenia „Raffaello”

Przepisy

Wyjątkowe, eleganckie ciasto „Kokosowa śnieżynka” od siostry Anastazji. Nikt mu się nie oprze

Czytaj więcej >